Nora és Joyce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nora és Joyce
(Nora)
2000-es ír–olasz–német–brit film
RendezőPat Murphy
Producer
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróGerard Stembridge
Főszerepben
ZeneStanislas Syrewicz
OperatőrJean-François Robin
Gyártás
Ország Írország

Olaszország
Németország

Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő106 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató2000. április 6. (Írország)
2006. október 2. (Magyarország)
Korhatár16 III. kategória (F/3555/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nora és Joyve (eredeti címe: Nora) 2000-ben bemutatott ír életrajzi filmdráma, amelyet Pat Murphy rendezett. A forgatókönyvet James Joyce élete alapján Murphy és Gerard Stembridge készítette. A produkció főbb szerepeiben Ewan McGregor és Susan Lynch.

Cselekmény[szerkesztés]

1904-ben a fiatal és sikertelen ír író, James Joyce élete megváltozik. A dublini Nassau Streeten sétálgat, amikor találkozik a vidám Nora Barnacle-lel. Nora nemrég érkezett Galwayből, és szobalányként keresi a kenyerét a Finn's Hotelben. Kettejük között azonnal szikrázik a levegő, James beleszeret Norába, de nem veheti még el feleségül. Leveleket írnak egymásnak, de mikor James barátai elolvassák az egyiket, meggyőzik, hogy a nő csak kimásolta a sorokat egy könyvből. Mikor James ezzel szembesíti Norát, a nő mélyen megsértődik.

James művei nem kapnak kedvező fogadtatást, ezért a férfi magával viszi Norát, és Triesztbe költöznek. Mentorának, Roberto Preziosónak köszönhetően kap egy állást a nyelviskolában, de kiderül, hogy a szállással probléma van. Nora estig vár a férfira, mire sikerül rendeznie a helyzetet. James novellákat ír, amelyek jó fogadtatásra találnak, Nora pedig várandós lesz, de távol érzi magát férjétől. A kisfiú hamarosan megszületik, akit Giorgiónak keresztelnek el.

James testvére, Stanislaus meglátogatja a családot, és Jamesnak alkoholproblémái vannak. Csak akkor tudná kiadni Dubliner című könyvét, ha visszautazna Írországba tárgyalni. Stanislaus próbálja kiemelni a bánatból, de James hamarosan kihozza a sodrából, ezért felpofozza és hazautazik. Mikor a Joyce családot kilakoltatják, James felmond, és kisfiával Dublinba utazik. Norát és kislányát Olaszországban hagyja. A pár levelezéssel tartja a kapcsolatot, Jamest pedig egyre jobban meggyőzik a barátai, hogy a párja megcsalja.

Norának sikerül hazahívnia Jamest Olaszországba, és modellkedni kezd egy festőnek. Preziosónak megtetszik a nő, és James közelebb próbálja hozni őket egymáshoz. A nő dühös lesz rá, és visszautasítja Preziosót, James vádait pedig tagadja, hogy bármi is lett volna közte és Prezioso között. Nora a gyerekekkel együtt visszamegy Írországba, és felveszi a kapcsolatot a kiadóval, ami nem adta ki James könyvét.

Mikor James újra a családjával van, megpróbálja helyrehozni kapcsolatát Norával. Regényét nem adták ki, mert a nyomdászok összetörték a szedőformákat. A férfinak sikerül kibékülnie a nővel, és búcsút vesznek Írországtól, hogy Triesztbe menjenek.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[1]
Nora Barnacle Susan Lynch Tóth Ildikó
James Joyce Ewan McGregor Kaszás Gergő
Michael Bodkin Andrew Scott n.a
Tommy bácsi Vinnie McCabe Izsóf Vilmos
Annie Barnacle Veronica Duffy n.a
Stanislaus Joyce Peter McDonald Rajkai Zoltán
Roberto Prezioso Roberto Citran Hirtling István

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Esemény Díj Kategória Eredmény
Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Kristály Glóbusz díj Jelölve
Ír Film- és Televíziós Akadémia IFTA-díj Legjobb film Jelölve
Legjobb férfi főszereplő – Ewan McGregor Jelölve
Legjobb női főszereplő – Susan Lynch Elnyerte
Legjobb forgatókönyv Jelölve
Legjobb operatőr Jelölve
Legjobb jelmeztervezés Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. iszdb.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]