Ney Dávid (operaénekes, 1905–1945)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ney Dávid
Született1905. szeptember 18.
Budapest[1]
Elhunyt1945. június 1. (39 évesen)
Hörsching[2]
Állampolgárságamagyar
HázastársaDarvas Ibolya
Foglalkozása
Iskolái
Halál okatífusz
A Wikimédia Commons tartalmaz Ney Dávid témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

„Ifj.” Ney Dávid (Budapest, 1905. szeptember 18.Hörsching, 1945. június 1.) operaénekes (tenor). nagybátyja Ney Bernát operaénekes, unokatestvére Ney Tibor hegedűművész, felesége Darvas Ibolya szoprán.

Élete[szerkesztés]

Az Országos Magyar Királyi Színiakadémia elvégzése után 1926-ban a Magyar Színház színésze lett. Ebben a műfajban nem érezte jól magát, a következő évben beiratkozott a Zeneakadémia ének szakára, ahová kezdetben színházi munkájával párhuzamosan járt.

Az 1929–30-as évadban ösztöndíjasként szerződtette az Operaház, a következő évadtól rendes tag. Főként Wagner-szerepeket énekelt, de repertoárjához sok comprimario alakítás is tartozott.

A The New York Times az 1937. november 21-i News from Hungary című cikkében így emlékszik a Hubay két operáját játszó akkori előadásra, melyben Ney Dávid is említést kap:

Hubay Jenő, a híres magyar hegedűművész és pedagógus tiszteletére, két operája, A milói Vénusz és A cremonai hegedűs került előadásra a közelmúltban a budapesti Királyi Operaházban. ... Az előadás új volt, valamint az előadók is, köztük: Palló Imre mint Skopas, Halmos János mint Praxiteles, Komáromy Pál mint Midias, Lendvai Andor mint Telemachos, Ney Dávid mint Periclytus, Koréh Endre mint Panurgos, Tutsek Piroska mint Clythia és Dobay Lívia mint Chloe. [3]

A második zsidótörvény miatt az 1938–39-es évad végén őt is eltávolították az intézményből, ekkortól csak az OMIKE Művészakciója keretében léphetett fel. Rendszeresen énekelt zsinagógákban is.

1944-ben munkaszolgálatra hívták be. Innen hurcolták a gunskircheni koncentrációs táborba. Az itt szerzett tífuszfertőzésbe már a felszabadulás után, a lágerhez tartozó hörschingi kórházban halt bele.

Szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]