Nassim Maalouf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nassim Maalouf
Született1941 (83 éves)
Kafarakab
Állampolgársága
Gyermekeikét gyermek:
Ibrahim Maalouf
Foglalkozása
IskoláiPárizsi Konzervatórium
SablonWikidataSegítség

Nassim Maalouf (Kafarakab(wd), 1941. –) libanoni klasszikus trombitaszólista.

Fiatalkora és családja[szerkesztés]

Nassim Maalouf 1941-ben született Kafarakabban. Testvére, Amin Maalouf francia-libanoni író. Anyjuk török származású egyiptomi volt. Apjuk görögkatolikus volt.

Nassim Maalouf fia, Ibrahim Maalouf(wd) aki 1980. november 5-én született.

Karrier[szerkesztés]

Maalouf a Párizsi Konzervatóriumban tanult. 1970-ben végezte el.

Míg addigra már elsajátította az európai klasszikus trombitarepertoárt, egy ideig korlátozva érezte magát, hogy csak dúr és moll skálán tud játszani. Számos arab módot szeretett volna értelmezni a trombitáján viszont túl nehéznek találta mert a szükséges "féléleseket" és a "féllapokat" csak nehezebb módszerekkel lehetett megtenni.

Maalouf rájött arra hogy ha trombitájához hozzá adnak egy negyedik szelepet mely feleakkora mint a második szelep hosszának akkor lehetővé válik a negyedhangok előállítása. Maalouf két évig dolgozott a párizsi Henri Selmer cég kézművesével, Michel Wikrikaz-zal hogy elkészítse Maalouf trombitáját.

Maalouf a jobb kezével játssza meg az első három szelepet, a bal kezének mutatóujjával pedig a negyedik szelepet. Maalouf negyedhangos trombitája azonban nem volt az első ilyen hangszer; az amerikai jazztrombitás, Don Ellis és mások már korábban készítettek hasonló hangszereket.

Maalouf a bejrúti Nemzeti Konzervatóriumban is tanított. Maalouf fia, Ibrahim Maalouf szintén klasszikusan képzett trombitás, és negyedhangú trombitán játszik.

Maalouf 1994-ben szóló CD-t adott ki Improvisations Orientales címmel a Club Du Disque Arabe kiadónál.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nassim Maalouf című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]