Nash-Kelvinator Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nash-Kelvinator Corporation
Típusüzleti vállalkozás
Jogelőd
  • Nash Motors
  • Kelvinator
Alapítva1937. január 4.
Megszűnt1954
JogutódAmerican Motors Corporation
SzékhelySouthfield, Michigan, USA
VezetőkGeorge W. Mason
IparágGépkocsigyártás, Háztartási készülékgyártás
Termékekszemélygépkocsik
nagyobb háztartási készülékek
ipari hűtőgépek
SablonWikidataSegítség

A Nash-Kelvinator Corporation a Nash Motors és a Kelvinator Appliance Company egyesítésével jött létre 1937-ben.

Története[szerkesztés]

Charlie Nash visszavonulása előtt a Kelvinator vezetőjének, George W. Masonnek ajánlotta fel a Nash vezetőségét. George W. Mason azzal a feltétellel fogadta el az ajánlatot, hogy a két vállalatot egyesítik azáltal, hogy a Nash meghatározó részesedést szerez a Kelvinatorban. Az új cég 1937. január 4-én jött létre.[1]

A gépjárműgyártásban továbbra is a Nash márkanevet használták, a háztartási gépek piacán pedig a Kelvinator márkanevet. Az együttműködés eredményeképpen azonban a Nash 1938-ban modern légkondicionáló berendezésekkel tudta piacra dobni az autóit, elsőként az autógyártók között.[1]

1952-ben a Kelvinator bevezette a piacra a Kelvinator Food-A-Rama Side by Side Refrigerator elnevezésű termékét, amellyel az első volt modern fagyasztószekrények piacán. A Kelvinator termékei a Nashsel való egyesülés előtt és után is piacvezető termékeknek, illetve márkanévnek számítottak a háztartási termékek piacán.

1954-ben a Nash-Kelvinator Company megszerezte a detroiti Hudson Motor Car Companyt egy további cégegyesítés keretében, létrehozva így az American Motors Corporation nevű céget. A Kelvinator az új cégen belül különálló részlegként működött tovább.

A Kelvinator márkanevet később a White Consolidated Industries vásárolta meg. A White Consolidated készülékgyártással foglalkozó részlege ma a svéd Electrolux része. A Kelvinator márkanevet háztartási készülékekre és tudományos kutatási célokat szolgáló fagyasztórendszerekre alkalmazzák világszerte. A Nash márkanevet az American Motors az 1958-as modellévtől kezdődően már nem használta tovább.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Nash Motors: Encyclopedia II - Nash Motors - History

Galéria[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]