Nagy László (ügyvéd, 1896)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy László
Született1896. július 15.[1]
Budapest[2]
Elhunyt20. század
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • ügyvéd
  • politikus
Tisztsége
  • Budapest székesfőváros törvényhatósági bizottságának tagja (1932–)
  • magyarországi parlamenti képviselő (1939. május 26. – 1944)
SablonWikidataSegítség

Nagy László (Budapest, 1896. április 1. – ?) magyar ügyvéd, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

Római katolikus vallásban született, Budapesten. Középiskoláit a piaristák váci gimnáziumában végezte, majd a budapesti tudományegyetem jogi karán tanult tovább; ott avatták jogi doktorrá és a fővárosban szerezte meg az ügyvédi oklevelet is.

Politikai működését az 1918-19-es forradalmak után kezdte meg, mint a Keresztény Községi Párt V. kerületi főtitkára. 1932-ben lett tagja a fővárosi törvényhatósági bizottságnak. Elsősorban szociálpolitikai, gyermekvédelmi és üzemi kérdésekkel, illetve az alkalmazottak helyzetét érintő problémákkal foglalkozott. Az ő indítványa nyomán egyesítettek például különböző szétszórt jótékonysági alapítványokat, hogy aztán az így nyert közös vagyonból egy 200 elhagyott gyermek nevelését lehetővé tévő gyermekotthont építhessenek fel az óbudai Szél utcában.

Központi igazgatója volt a Magyar Élet Keresztény Községi Pártjának, és e minőségében egyik fő munkatársa Csilléry András pártelnöknek. Jelentős szerepet töltött be pártja életében éppúgy, mint a székesfőváros törvényhatósági életében. 1939-ben az országos közéletbe is bekapcsolódott, amikor az az évi általános országgyűlési választáson a Magyar Élet Pártja egyik jelöltje lett a párt budapesti II. választókerületi listáján és ugyanott parlamenti mandátumot is szerzett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]