Mohéli füleskuvik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mohéli füleskuvik
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Bagolyalakúak (Strigiformes)
Család: Bagolyfélék (Strigidae)
Alcsalád: Striginae
Nem: Otus
Faj: O. moheliensis
Tudományos név
Otus moheliensis
(Lafontaine & Moulaert, 1998)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mohéli füleskuvik témájú rendszertani információt.

A mohéli füleskuvik (Otus moheliensis) a madarak (Aves) osztályának a bagolyalakúak (Strigiformes) rendjéhez, ezen belül a bagolyfélék (Strigidae) családjához tartozó faj.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 20-22 centiméter, tömege a hímeknél 35 gramm, a valamivel testesebb tojóknál 116 gramm. Két színváltozat ismert: egy sötétbarna és egy világosabb, roszdabarnás színű.

Tollfülei nagyon rövidek, többnyire észre sem lehet venni őket a fejtollazatban.

A barna színváltozat fejének felső fele és a testének felső oldala feketével foltozott és csíkozott. Válltollai világos fahéjbarnák. Arca és hasa élénk vöröses-fahéjbarna színű. Mellén egy fekete sáv látható.

A rozsdavörös színváltozatnál ez a szín az egész testen egyformán látható.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

A faj kizárólag a Comore-szigetek Mohéli szigetén honos, ahol 1995-ben fedezték fel. A szigeten előforduló 700 és 800 méteres tengerszint feletti magasságban húzódó hegyi erdőség maradványfoltjainak lakója. A Saint-Antoine hegyen (700 méter) és a Mzé Koukoulé hegyen (790 méter) fordul elő elsősorban. Szinte kizárólag elhagyatott, háborítatlan erdőkben honos, a háborgatott erdőket, melyeket mezőgazdasági területek vesznek körül elkerüli. Táplálkozásáról, életmódjáról és szaporodási szokásairól nincsenek adatok.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A Mohéli füleskuvik a Saint-Antoine és a Mzé Koukoulé hegy sűrű hegyi erdeiben honos Mohéli szigetének középső hegységében

Mivel szinte kizárólag háborítatlan erdőkben honos, élőhelye a mezőgazdaság térnyerése miatt egyre fogy. Élőhelyei 1968 és 1995 között a korábbi 30%-ról 5%-ra estek vissza. A kitermelt fák helyén a heves esők komoly talajeróziót indítanak el, ami ellehetetleníti az erdő felújulását. A meghonosodott invázív növényfajok ellehetelenítik sokfelé az erdők természetes megújulását. A szigeten meghonosodott házi patkányok táplálékkonkurrensei a fjanak és elképzelhető, hogy alkalomadtán elpusztítják fészekalját is. A BirdLife International becslése szerint a szigeten csak mintegy 400 egyed él a fajból. Ezért a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „kihalóban” levő kategóriába sorolja a madarat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mohéli-Zwergohreule című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]