Mihail Illarionovics Artamonov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mihail Illarionovics Artamonov
Született1898. november 23.
Vygolovo
Elhunyt1972. július 31. (73 évesen)[1]
Leningrád
Állampolgárságaorosz
Foglalkozása
  • régész
  • történész
Tisztségemúzeumigazgató
IskoláiSzentpétervári Állami Egyetem
KitüntetéseiLenin-rend
A Wikimédia Commons tartalmaz Mihail Illarionovics Artamonov témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mihail Illarionovics Artamonov (orosz nyelven: Михаил Илларионович Артамонов), Vigolovo, Tveri terület, 1898. december 5.Leningrád, 1972. július 31.) szovjet és orosz történész és régész, akit a modern kazár tanulmányok alapító atyjaként ismertek el.

Életpályája[szerkesztés]

Artamonov a Tveri kormányzóságban született, parasztcsaládban. Kilencéves korában költözött Szentpétervárra, hogy középfokú tanulmányokat folytasson, többek között festészetet tanult Kuzma Petrov-Vodkin és művészettörténetet Nyikolaj Szicsov mellett, valamint régészetet. Aktív résztvevője volt az orosz forradalomnak.

Tudományos karrierjének középpontjában a Leningrádi Egyetem állt, ahol 1928-tól tanított, 1935-től professzor, 1949-től pedig a régészeti tanszék vezetője volt.

Bronzkori és vaskori településeket kutatott a Don folyó mellett, az Észak-Kaukázusban és Ukrajnában, számos szkíta és kazár kurgánt és települést tárt fel (a legismertebb a szarkeli kazár erőd, amelyet az első, általa szervezett ásatáson fedezett fel 1929-ben), és 1962-ben egy terjedelmes monográfiát (Istorija kazár) publikált a kazárokról. E művének korai kiadásait (1937, 1939), amelyek a kazároknak a korai Rusz és más népek fejlődésére gyakorolt óriási hatását hangsúlyozták, a szovjet hatóságok elítélték, ami arra kényszerítette, hogy művét kiegészítse egy olyan következtetéssel, amely lényegében azt állítja, hogy valójában nem volt tartós hatásuk.

1939-ben kinevezték a Szovjetunió Tudományos Akadémiája Anyagi Kultúrtörténeti Intézetének igazgatójává, az intézet munkatársainak kívánságával összhangban, miután azok fellázadtak Artamonov elődje, Jozef Orbeli ellen, aki elbocsátotta az intézet számos vezető tagját - a hatóságok részéről ez a fordulat példátlan volt Sztálin uralkodása alatt. Az ő vezetése alatt az intézet számos folyóiratot indított, köztük a Szovjetszkaya arkheologiya, az IHMC rövid jelentései és a Szovjetunió régészetének anyagai és kutatásai című folyóiratokat, és egy moszkvai fiókot is létrehozott.

Artamonovot 1951-ben nevezték ki az Ermitázs Múzeum igazgatójává. Tizenhárom évvel később leváltották tisztségéből, mivel ellenállt a kommunista párt tisztviselőinek a múzeum vezetésébe való beavatkozásának, különösen amiatt, hogy nem volt hajlandó eltávolítani a francia impresszionisták - a kormány által "burzsoá dekadenseknek" minősített - festményeit a kiállításról.

Artamonovot kitüntették a Lenin-renddel, a Munka Vörös Zászlórenddel és különböző kitüntetésekkel. Számos tanítványa volt, köztük Lev Gumiljov, Anatolij Kirpicsnyikov, Dmitrij Machinszkij és Igor Dubov. Tanítványai között volt Szvetlana Pletnyova és Leo Klejn is. 1972-ben halt meg, miközben egy tudományos cikket szerkesztett az íróasztalánál.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mikhail Artamonov (historian) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Publikációi (válogatás)[szerkesztés]

  • Istorija Chazar. Leningrad 1962.
  • Werner Formannal (fényképész): Goldschatz der Skythen in der Eremitage. Dausien, Hanau 1970.
  • Kimmerijcy i Skify. Leningrad 1974.

Irodalom[szerkesztés]

  • A. Ju. Alekseev (szerk.): K 100-letiju so dnja roždenija Michaila Illarionoviča Artamonova. St. Petersburg 1999.