Michael Christopher Woodford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Christopher Woodford
Született

Egyesült Királyság
Állampolgárságabrit[1]
Foglalkozása
Tisztségevezérigazgató
IskoláiKing David High School
SablonWikidataSegítség

Michael Christopher Woodford[2][3][4], MBE (1960. június 12. –) angol üzletember, aki korábban a japán székhelyű Olympus Corporation optikai és reprográfiai termékeket gyártó cég elnöke és vezérigazgatója (2011. április) és vezérigazgatója (2011. október) volt.

Woodford 1981-ben csatlakozott az Olympushoz, és eljutott az európai tevékenységeinek irányításáig. Woodford, akit 2011 októberében neveztek ki a vállalat vezérigazgatójává, volt az első nem japán személy, aki az elmúlt hat hónapban "meghaladta a várakozásokat" elnökként és operatív igazgatóként.

Két hónapon belül az Olympus-botrány leleplezésének központi szereplőjévé vált, miután kéthetes szolgálati idő után eltávolították tisztségéből, amikor kitartott amellett, hogy megkérdőjelezte az 1 milliárd USD-t meghaladó összeget, amelyet az Olympus ismeretlen cégeknek fizetett. Régi veszteségek elrejtésére és a szervezett bűnözéssel való kapcsolatteremtésre használták.

A botrány megrázta a japán vállalatirányítást, az Olympus teljes igazgatóságának lemondásához, valamint több vezető tisztségviselő, többek között a korábbi vezérigazgató és elnök, valamint a cég korábbi könyvvizsgálójának és bankárainak letartóztatásához vezetett, és Woodford az egyik legmagasabban rangsorolt vezető lett, aki informátorrá vált.

2012-re az általa leleplezett botrány a japán vállalati történelem egyik legnagyobb és leghosszabb ideig tartó, veszteséget eltitkoló pénzügyi botrányává nőtte ki magát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Companies House. (Hozzáférés: 2021. december 12.)
  2. Origo: Felfüggesztett börtön az Olympus exfőnökeinek (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2023. december 27.)
  3. Origo: A brit, aki nekiment a jakuzáknak (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2023. december 27.)
  4. Index: 1,7 milliárd dolláros csalás az Olympusnál (magyar nyelven). index.hu, 2011. december 8. (Hozzáférés: 2023. december 27.)