Methanosarcina acetivorans

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Methanosarcina acetivorans C2A
Rendszertani besorolás
Domén: Archaea
Ország: Euryarchaeota
Törzs: Euryarchaeota
Osztály: Methanomicrobia
Rend: Methanosarcinales
Család: Methanosarcinaceae
Nemzetség: Methanosarcina
Faj: M. acetivorans
Tudományos név
''Methanosarcina acetivorans''
Sowers et al. 1986
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Methanosarcina acetivorans C2A témájú rendszertani információt.

A Methanosarcina acetivorans a Methanosarcinaceae családba tartozó metántermelő Archaea faj. Az archeák – ősbaktériumok – egysejtű, sejtmag nélküli prokarióta szervezetek.

A Methanosarcina acetivorans sokoldalú metántermelő mikroorganizmus, változatos környezetekben él, például olajkutakban, hulladéklerakóban, mélytengeri hidrotermális kürtőknél, és a hínárágy alatti oxigénhiányos üledékben. Ez a faj (és a Methanosarcina nem többi tagja) a baktériumok között egyedülálló módon a metánképzés mindhárom anyagcsereútját képesek alkalmazni.[1] Mint a Methanosarcina nem többi tagja képes többsejtű telepekben nőni és sejtdifferenciálódást mutat, ami egyedülálló az archeák között. A genomja a legnagyobb ismert archaea genom.[2]

James Ferry és Christopher House 2006-ban felfedezték, hogy egy korábban ismeretlen anyagcsereutat is használ, hogy a szén-monoxidot metánná és ecetsavvá metabolizálja a jól ismert foszfotranszacetiláz (PTS) és a acetát-kináz (ACK) enzimek segítségével. Ez szerintük talán az ősi mikrobák által használt első anyagcsereút lehet.

Ugyanakkor vas-szulfidot tartalmazó ásványok jelenlétében (amelyek az ősi környezetre lehettek jellemzőek), az ecetsavat kéntartalmú acetát-tioészterré konvertálja. A fenti enzimek segítségével az ősi baktériumok az acetát-tioészter ecetsavvá való visszaalakításával kémiai energiához juthattak adenozin-trifoszfát formájában. Az ACK közvetlenül is képes katalizálni az ATP szintézisét. Az ATP generálásának egyéb módszerei jóval bonyolultabbak, több enzim közreműködését és membránokon keresztüli ionáramlásokat igényelnek.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Methanosarcina acetivorans című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.