Menguszfalvi-völgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menguszfalvi-völgy
Ország Szlovákia
TelepülésPoprádi járás
Elhelyezkedése
Menguszfalvi-völgy (Tátra)
Menguszfalvi-völgy
Menguszfalvi-völgy
Pozíció a Tátra térképén
é. sz. 49° 08′ 54″, k. h. 20° 04′ 27″Koordináták: é. sz. 49° 08′ 54″, k. h. 20° 04′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz Menguszfalvi-völgy témájú médiaállományokat.

A Menguszfalvi-völgy (szlovákul Mengusovská dolina) a legnagyobb és legszebb völgyek egyike a Magas-Tátra déli oldalán, Szlovákiában.

A völgyben lévő Poprádi-tóhoz két út vezet; az egyik a Tátrai villamosvasút (tátravillamos) „Poprádi-tó” megállójától, a másik a Csorba-tótól. Tájszépség szempontjából a második út a hálásabb, amely a Trigan és a Pátria alatt halad a Bástyák gerincén. Amikor az út kiér az erdőből, elbűvölő kilátás nyílik az Omladék-völgyre (Zlomisková dolina) és a kettős ormú Tátra-csúcs (Vysoká) koronájára. Közvetlen szomszédjai, a Roth Márton-csúcs (Český štit), a Déchy-csúcs (Dračí štit) és az Omladék-völgyitorony (Ošarpance) egészítik ki csodaszép alakját.

Helyrajz[szerkesztés]

A Menguszfalvi-völgy a Poprádi-tó mellől
A Poprádi-tó és a Menguszfalvi-völgy felső, nyugati része
Az Omladék-völgy a Menguszfalvi-völgy felső részéből nyílik keleti irányban
A völgy bejárata

Az egyik legnagyobb és legszebb tátrai völgy kb. 8 km hosszú, D felől nyitott. Az Y alakú völgyet a Kopki D-i gerince (Poprádi-gerinc) két részre osztja:

K-ről a Koncsiszta-gerinc, É-ról a főgerinc, Ny-ról a Bástya-gerinc határolja.

A völgy főbb csúcsai: Koncsiszta, Márta-csúcs, Ruman-csúcs, Ganek, Tátra-csúcs, Tengerszem-csúcs, Békás-tavi-torony, Ökör-hát-torony, Menguszfalvi-csúcs, Csubrina, Hátsó-Bástya, Sátán, Pátria.

Az erdőhatárnál található a Poprádi-tó, partján egy hegyi szálló. A Hunfalvy-völgyben található a Tátrában legmagasabban fekvő menedékház, a Hunfalvy-hágó alatti menedékház.

Szálláslehetőségek[szerkesztés]

A Poprádi-tónál áll a Štefan Morávkáról elnevezett Poprádi-tavi Hegyi Szálló. A Hunfalvy-hágó alatti menedékház, a szállás csak nyári idényben üzemel, május közepétől október végéig. A völgyben, a tátrai villamos „Poprádi-tó” nevű megállójától a házig országút vezet. A völgyben számtalan bivak található.

Megközelítés[szerkesztés]

Csorbai-tótól a Felső-turistaút (Magisztrálé) piros jelzésén 1 1/4 óra a Poprádi-tó, a villamosmegállótól szintén 1 1/4 óra a kék jelzés mentén. A Hunfalvy-völgyi házba a Poprádi-tótól előbb a kék, majd jobbra, a piros jelzésen 2 óra.

Átmenet a szomszédos völgyekbe[szerkesztés]

A Poprádi-tó 1494 m magasan, a Menguszfalvi-völgybe torkolló Omladék-völgy végén található.

A menedékházat, turistaszállót, amely évekig Morávek kapitány nevét viselte, 1500 m magasan építették. Fontos turistabázis a tátrai főútvonalon (Magistrale). Jelenlegi neve Poprádi-tavi Hegyi Szálló. A mai épület egykori elődje, az első menedékház már 1879-ben itt állt, s építtetőjéről Majláth-menedékháznak nevezték el.

A Poprádi-tótól a Magas-Tátra e területének csodálatos szépségű zugaiba juthatunk el. Jelzett turistautak vezetnek a tó felett emelkedő Osztervára (Ostrva), a Hincó-tavakhoz (Hlincove plesá), a Békás-tavakhoz (Žlabie plesá) és a legmagasabban fekvő tátrai menedékházhoz, Hunfalvy-hágó alatti menedékház (Chata pod Rysmi). A Hincó-tavakhoz a Bástyák alatt vezet az ösvény. A legmagasabb csúcs neve Sátán. A szomszédos csúcsok és tűk neve is hangzatos: Elülső-Bástya (Predná Bašta), Pokol-torny (Pekelník), Ördög-torony (Diablovina), Hátulsó-Bástya (Zadná Bašta), Zerge-tornyok (Capie veže).

Utunk a fenséges Menguszfalvi-csúcsok (Mengusovské štíty) alatt végződik.

A Poprádi-tavat a Csorba-tótól vezető tanösvényen is elérhetjük. A menguszfalvi-völgy tanösvénye 8,5 km hosszú, és 600 méterrel magasabbra visz fel. A nagyközönség számára június 15-től október 31-ig járható. A tanösvény látnivalói: Szlovákia második legnagyobb tátrai tava, a Csorba-tó és a Magas-Tátra szlovák oldalának legnagyobb és legmélyebb tava, a Nagy-Hincó-tó (Velké Hincovo pleso), a jégárak alakította magashegyi domborzat az egész útvonalon, s az értékes védett törpe- és cirbolyafenyők.

Az Oszterva nyugati fala alatti cirbolyaligetben a Poprádi-tótól a sárga jelzésen, 5-10 percnyi kényelmes sétára található a Jelképes-temető. A nemes gondolat, hogy Tátra áldozatainak, akik főként hegymászók voltak, emléket állítsanak, Otakar Štáfl festőművésztől származik. A Szimbolikus temetőt 1940 augusztusában nyitották meg ünnepélyesen. Ezen a kegyeleti helyen ma már azoknak a tragikus szlovák hegymászóknak a nevét is megörökítik, akik a világ más magashegységeiben vesztették életüket.

Számos magyar emléktábla mutatja, hogy a Magas-Tátra kiemelt úti célja a hátizsákos turistáknak, hegymászóknak hazánkban, akik közül sajnos szintén sokan életüket vesztették.

A temető 2005-ben már belépőjegy ellenében látogatható, melyet a temető kápolnájában tartózkodó felügyelőnél kell megváltani.

Források[szerkesztés]

  • František Kele – Milan Lučanský: A Te Tátrád (Ikar Rt., Pozsony, 2002)