Matteo Manassero

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matteo Manassero
Született1993. április 19. (31 éves)
Negrar di Valpolicella
Állampolgárságaolasz
Foglalkozásagolfjátékos

Magassága184 cm
Testtömege79 kg
A Wikimédia Commons tartalmaz Matteo Manassero témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Matteo Manassero (Negrar, 1993. április 19. –) olasz profi golfozó. Minden idők legfiatalabb European Tour győztese.

Életrajz[szerkesztés]

Negrari születésű, (Verona régió, Olaszország), 1993 április 19-én látta meg a napvilágot, 3 és fél évesen[1] kezdett golfozni az Golf Club Villafranca golfklubban.

1998-ban a GardaGolf Country Club-ban folytatta Franco Maestroni, bergamói származású edzője szárnyai alatt.

Amatőr győzelmek[szerkesztés]

2009-ben, 16 évesen bejutott és rögtön megnyerte a nemzetközi The Amateur Championshipet,[2] amely egyike a két legkomolyabb amatőr versenynek. Eredményeként a minden idők legfiatalabb nyertese cím mellett az első profi versenymeghívást is magának tudhatja a Major The Open Championshipre, ahol olyan nemzetközileg is elismert profikkal versenyezhetett mint Tom Watson és Sergio Garcia.[3] Fiatal kora ellenére a 13-ik helyen végzett, a torinói Francesco Molinari-val együtt, aki az olasz profi golf egyik legkiemelkedőbb alakja.

2010. április 9-én, 16 évesen, 11 hónaposan és 22 naposan, Matteo Manassero megdöntötte a dél-amerikai Bobby Cole 1967-es rekordját, és ezzel az Augusta Masters utolsó két körébe valaha bejutott legfiatalabb játékosává vált. 36-ként végzett, a szakma nagy meglepetésére.

Profi győzelmek[szerkesztés]

2010 májusában vált profi golfozóvá. Az első profi versenye az Italian Open a torinói Royal Park pályán, ahol az első 30 között végezett. A PGA Championship Wentworth-i versenyére meghívottként jutott el, majd nemcsak bejutott az utolsó két napi versenybe, hanem 17-ként végezett. 2010. október 24-én, 6 hónappal profivá válása után Matteo Manassero megnyerte az első golf versenyét, a spanyol Castello Masterst 17 évesen, 6 hónaposan és 5 naposan, ezzel a legfiatalabb European Tour verseny nyertesévé válva az új-zélandi Danny Lee rekordját megdöntve, aki 2009 februárjában az ausztrál Johnnie Walker Classicon diadalmaskodott Perthben. A rákövetkező év november 30-án az év PGA European Tour Rookiejává választották, amely elismerést a múltban olyan neves versenyzők érdemeltek ki, mint Nick Faldo, Tony Jacklin, Sandy Lyle, José María Olazábal vagy Colin Montgomerie.

2011 áprilisában másodszorra is diadalmaskodott a European Tour versenyén, ez alkalommal a Malaysian Opent nyeri meg Kuala Lumpurban.

Major győzelmek[szerkesztés]

Verseny 2009 2010 2011
The Masters DNP T36 LA DNP
U.S. Open DNP DNP T54
Open Championship T13 LA DNP CUT
PGA Championship DNP DNP T37

LA = legjobb amatőr
DNP = nem vett részt
CUT = kiesett
"T" = holtverseny

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Matteo Manassero című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Il Giornale.it 2008.03.11
  2. Tshot 2009.06.09
  3. Repubblica.it 2009.07.20

További információk[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap