Matisz János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matisz János
Született1855. február 6.
Besztercebánya
Elhunyt1904. május 18. (49 évesen)
Fiume
Foglalkozásatanár
SablonWikidataSegítség

Matisz János (Besztercebánya, 1855. február 6.[1]Fiume, 1904. május 18.) állami főgimnáziumi tanár.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei Matisz János és Dlhoss Magdolna.[1] 1880-ban nyert tanári oklevelet, majd Fiuméban természetrajzot és vegytant tanított és a tengeri flórának és faunának szorgalmas gyűjtője és ismertetője volt. Az ezredéves kiállítás tengerészeti és közoktatási osztályában az óriás cápától kezdve a legkisebb moszatig látható volt a tengerpartvidékünk és a Quarnero flórája és faunája Matisz preparátumaiban, melyeket a kereskedelmi és a közoktatási miniszter megbízásából készített a kiállítás számára. A mintagyűjtemény a fiumei gimnázium tulajdonába ment át. E téren való működése országos érdekűnek mondható, mert 12 év alatt több mint 16 iskolát látott el a tengeri fauna és flóra köréből vett preparátumaival.

Cikkei a Magyarország vármegyéi és városai (Budapest, 1897) c. munkában (Fiume és a magyar-horvát tengerpart földtani viszonyai, Halászat a magyar-horvát tengerparton, A Karszt lejtő és a tengerpart állatvilága. A tenger növényvilága, Fiume és környékének növényzete); a Magyar Tengerpart c. lapnak is munkatársa volt.

Róth Samu Állattanát és Növénytanát 1899.; úgy szintén Brózik-Paszlavszky Földtanát fordította olaszra.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Magyarország vármegyéi és városai. Fiume és a magyar-horvát tengerpart. Budapest, 1897. 141. lap, arckép.
  • Vajda Emil Névkönyve 94. old.
  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.