MaszkoSokk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

8 hét munkája alatt a pandémiás időszakban a MaszkoSOKK csapat több mint 50 ezer szájmaszkot készített el teljesen ingyen és felajánlva: kórházaknak, gyógyszertáraknak, benzinkutaknak, katasztrófavédelemnek, rendőrségeknek, tűzoltóságoknak, környékbeli polgároknak és rendelőknek és az ország minden tájára, 2020 márciusától kezdve.

Történet[szerkesztés]

Orbán Katalin menyasszonyiruha-kölcsönzőt tartott fenn Herenden, és meg is varrta a fehér ruhakölteményeket. A koronavírus-járvány miatt azonban sorra mondták vissza a megrendeléseit, a vállalkozását fel kellett függeszteni. Úgy gondolta, nem akar tétlenkedni, szeretné kamatoztatni varrónői tudását, ezért gondolt egy nagyot, vett jó pár méter anyagot és gumit, és elkezdett védőmaszkokat varrni. Teljesen ingyen. Először csak a családnak, rokonoknak, barátoknak, néhány egészségügyi dolgozónak. Napról napra egyre több felkérést kapott, s két nap alatt megtörtént a csoda.[1]

Az egész ország megmozdult erre a kezdeményezésre, hogy szájmaszkot varrjanak. Miután Orbán Katalin közreadta a szabásmintát, 2020 márciusában, az egész országban, de még külföldön is csináltak szájmaszkokat erre a mintára.[2]

Veszprémből hatalmas mennyiségű anyagot ajánlottak fel, Székesfehérvárról három henger vásznat kapott, Debrecenből pedig tízezer méter gumi érkezett. Cégek, vállalkozók, hobbi­varrónők és nyugdíjasok jelentkeztek varrni, a család a szabást vállalta. Később Győrből, Debrecenből és Nyíregyházáról is jelentkeztek különböző kisebb varrodák, magánemberek, vállalkozók, akik elkérték a szabásmintákat és nekiálltak a maszkok gyártásának. Mások, akik nem tudnak varrni, a mosást és a szárítást vállalták. Megmozdult az egész ország, nemcsak arra, hogy maszkokat kérjenek, hanem varrjanak és készítsenek is.[3]

A védőmaszkokról megtudtuk, kétrétegűek, moshatóak, ezért többször lehet őket használni. A varrás előtt az anyagokat fertőtlenítik, nagy hőfokon fertőtlenítő folyadékkal mossák ki, majd a szárítóban 200 fokos gőzben teszik sterillé.[1]

Több száz darab szájmaszk

A környéken az egészségügyben dolgozókat, kórházakat, rendőröket, mentősöket, gyógyszertárakat, Herend városát és még több nagyobb céget is sikerült ellátniuk maszkkal.[4]

Források[szerkesztés]

  • Egészségkalauz [5]
  • Elobolygonk.hu [6]
  • VEOL.hu [1]
  • Hirvilag.hu [7]
  • Infostart.hu [8]
  • Magyarnemzet [3]
  • Meglepetés magazin [2]
  • Balatontelevizio[9]
  • Demotrade[10]
  • 74nullanulla.hu [11]
  • Borsonline [12]
  • Likenews.hu [13]
  • Vadhajtasok.hu [14]
  • Divany.hu [4]
  • Egeszsegfigyelo.hu[15]
  • Theworldnews.net [16]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Megosztom, teljesen ingyen 2020 03 18 17:30: Vannak még csodák: a fél országot ellátja védőmaszkkal a herendi varrónő (magyar nyelven). VEOL. [2020. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  2. a b "Csak az járt a fejemben, hogyan tudnék segíteni" (magyar nyelven). Meglepetés, 2020. április 3. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  3. a b Mindenhol teljes az összefogás a járvány ellen (magyar nyelven). Magyar Nemzet. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  4. a b Réka, Fejes: Szájmaszkok gyártására állt át az esküvőiruha-szalon (magyar nyelven). divany.hu, 2020. április 8. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  5. Koronavírus: ingyen varr szájmaszkot a herendi varrónő, a szabásmintát is közreadta (magyar nyelven). EgészségKalauz.hu, 2020. március 20. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  6. Élő bolygónk – online szemle (magyar nyelven). Élő bolygónk. [2020. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  7. Vannak még csodák: a fél országot ellátja védőmaszkkal a herendi varrónő (hu-HU nyelven). Hírvilág. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  8. Lecsaptak a piaci résre, sokan váltanak szájmaszkgyártásra (magyar nyelven). Infostart.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  9. Az egész országot ellátná maszkokkal (magyar nyelven). Balaton Televízió - Csatorna, hír- és élményportál, 2020. március 19. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)[halott link]
  10. teramed: Védőmaszkkal látja el a fél országot a herendi varrónő (magyar nyelven). Demo-Trade Kft, 2020. március 18. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)[halott link]
  11. Az egész országot ellátja a saját maga által készített szájmaszkokkal - Teljesen ingyen! | 74nullanulla.hu (magyar nyelven). 74nullanulla.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  12. BorsOnline: Melltartóból készült maszkkal vásárolt egy asszony Nyíregyházán. www.borsonline.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  13. A herendi asszony megoldotta a maszkhiányt, már a fél országnak ő készíti a szájmaszkot. likenews.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  14. Vadhajtasok.hu. www.vadhajtasok.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  15. Koronavírus: ingyen varr szájmaszkot a herendi varrónő, a szabásmintát is közreadta - Egészségfigyelő. www.egeszsegfigyelo.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)
  16. A vírus miatt maszkok gyártásába kezdett egy magyar ruhagyár. A vírus miatt maszkok gyártásába kezdett egy magyar ruhagyár. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.)