Mahinda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mahinda
Mahinda szobor egy kolostorban
Mahinda szobor egy kolostorban
SzületettMahendra (szanszkrit)
i. e. 3. század
Uddzsaín, Asóka kora, India
Elhunyti. e. 204[1]
Anuradhapura, Srí Lanka
ÁllampolgárságaMaurja Birodalom
Nemzetiségeindiai
SzüleiAsóka király (apja)
Maharani Devi (anyja)
Foglalkozásabuddhista tanító
Iskoláithéraváda
Halál okavégkimerülés
SablonWikidataSegítség

Mahinda (szanszkrit Mahendra, született: Uddzsaín, ma Madhja Prades, India, i. e. 3. század) buddhista szerzetes, aki a buddhista források szerint eljuttatta a buddhizmust Srí Lankába.[2] Ő volt Asóka maurja uralkodó és Devi királynő elsőszülött fia, Szangamittá bátyja.

Asóka adta neki a Mahendra nevet, amelynek jelentése „a világ legyőzője”. Azonban Mahendra az édesanyja vágyait váltotta valóra azzal, hogy szerzetes lett belőle.

Történelmi források[szerkesztés]

A Dípavamsza és a Mahávamsza Srí Lanka két nagy vallásos krónikája leírja Mahinda utazását Srí Lankába és áttérítette Devanampijatissza királyt a buddhizmusra.[3] Ezek az életének és cselekedeteinek elsődleges forrásai. Feliratok és irodalmi művek is arról számolnak be, hogy a buddhizmus a 3. században honosodott meg Srí Lankán, tehát Mahinda idején.[3]

A Mahávamsza azt írja, hogy Mahinda, Asóka fia, Srí Lankába érkezett és Asóka lánya apácának állt és elhozta a Bódhifát.[4] Azonban nem csak Asóka nem említi ezeket, hanem egyetlen szobor vagy falfestmény sem készült róluk a szingaléz művészet legkorábbi időszakában. Még a legrégebbi sztúpák sem árulnak el semmit a testvérpárról.

A Mahinda történelmi hitelessége azzal kapcsolatban, hogy a szingaléz király áttért volna a buddhizmusra, szintén vitatott. Hermann Oldenberg német indológus professzor szerint ez a történet csupán koholmány. V. A. Smith szerint szintén csak legenda.[5]

Következetlenség van abban a tekintetben is, hogy Asóka melyik évben küldött hittérítőket Srí Lankába. A Mahávamsza szerint a hittérítők az i. e. 255-ben érkeztek, viszont Asóka 13-as rendelete szerint ez 5 évvel korábban volt.

Élete[szerkesztés]

Mahinda Vidisa területén nőtt fel, az édesanyja rezidenciáján, és húszéves korában vált szerzetessé Moggaliputta Tisszával egyetemben. Az apja spirituális tanítója tanította Mahindát is a Tripitaka műveire. A harmadik buddhista tanácskozás után Mahindát Moggaliputta Tissza tanácsára Srí Lankába küldték, hogy terjessze a buddhizmust. Az útján elkísérte egy világi tanítványa, Bhankuka is, aki a másod unokatestvére volt.

Annak ellenére, hogy Asóka szerette volna ha Mahinda veszi át a birodalma irányítását, az ortodox hindu közösség elutasította a buddhista királyi herceget, akinek az édesanyja vaisja származású volt, ráadásul Mahindából is hiányzott a lelkesedés, hogy birodalmi uralkodóvá váljon. Ezért Asóka idővel feladta ezen szándékát. A történeti írások szerint Mahinda spirituális szándékkal ment Srí Lankába, a történészek szerint azonban valószínűbb, hogy politikai indíttatása volt. Asóka attól tartott, hogy a féltestvéréhez hasonlóan Mahindát is meggyilkolnák a trónért folytatott viszályokban, ezért küldte fiát Ceylonba. A küldöttség a Vedaszagiri vihárából indult, amelyről azt feltételezik, hogy megegyezik a mai szancsi buddhista emlékekkel.

A Mahávamsza és a Dípavamsza, Srí Lanka ősi krónikái, szerint a küldöttség a nemzeti ünnep (Dzsettha] teliholdján érkezett a szigetország területére. A király, Devanampija Tissza éppen vadászaton vett részt a Mihintale lankáin. A király és Mahinda apja korábban királyi ajándékokat küldtek egymásnak a trónra lépéseik alkalmából. A külföldi csoportot meghívták Anuradhapura városába, a király székhelyére, ahol Mahinda dharma beszédet tartott. Mahinda később még két alkalommal tartott nyilvános beszédet a király kérésére, egyszer a királyi nagyteremben, egyszer pedig a királyi parkban, a Nandana kertben. A Mahamegha királyi parkot kapta Mahinda rezidenciául, ahol később megépítették a híres kolostoriskolát, a Mahávihárát, a buddhista kultúra első ceyloni központját. A Csetijagirivihára kolostort később alapította a szigeten Mihintale.

Mahinda embereket küldött Magadhába, hogy hozzák el a húgát, Szanghamittát, aki buddhista apáca volt, hogy Srí Lankán is indítsa el a buddhista női átadási vonalat. Mahinda kérésére hoztak a Bodh-Gajában álló eredeti bodhifából egy vesszőt Srí Lankába, ahol a mai napig áll a fa a Mahávihára kolostornál. Mahinda egy alkalommal Mihintalébe vonult vissza a monszunos vassza idejére, így ezen a helyen is építettek királyi támogatásból egy kolostort. Később Mahinda egy sztúpa építésére is engedélyt kapott, ahova a Maurja Birodalomból elszállították Gautama Buddha egy részét. Ezután küldtek egy Arittha nevű szerzetest, hogy segítsen a vinaja (egyházi szabályzatok) pontos megalapozásában.

Mahinda 80 éves korában hunyt el Srí Lankán. Az ereklyéit a Mihintale sztúpába helyezték el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.britannica.com/biography/Mahendra-Buddhist-missionary
  2. Ashoka's son took Buddhism outside India. Nirmukta
  3. a b Holt, John Clifford. Macmillan Encyclopedia of Buddhism. Macmillan Reference USA, 795–99. o. (2004). ISBN 0-02-865910-4 
  4. Asoka's Missions
  5. Smith, Vincent A.. History of India, Vol 2. London: The Grollier Society, 169. o. (1906) 

Források[szerkesztés]

  • Sugunasiri, Suwanda H. J., 2012, Arahant Mahinda - Redactor of the Buddhapujava in Sinhala Buddhism (with Pali Text, Translation and analysis), Nalanda Publishing Canada, ISBN 978-0-9867198-4-4

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]