Magyar Teke Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Teke Szövetség (MATESZ) Magyarországon működő, tekével foglalkozó sportszervezet, amely a sportágban sporttevékenységet folytató jogi és természetes személyek tevékenységét összehangoló, munkájukat segítő, a sportágat önkormányzatiság elvén irányító, közhasznú szervezetként működő sportági országos szakszövetség.

Magyar Teke Szövetség
Adatok
Alapítva1934

Elnök
HUN Pintyőke Marcell
Szövetségi kapitány
HUN Csányi Béla
ROU Orosz István
HUN Tróbert József
HUN Harcos Ágnes
A Magyar Teke Szövetség weboldala

Története[szerkesztés]

Az aszfaltpályás tekézést, amely nálunk mint versenysport honosult meg, német munkások ismertették meg magyar társaikkal. Míg a népi „kuglizás” inkább a falvakban hódított magának teret, addig a tekesport a városi egyesületekben eresztett gyökeret. A szövetség irodája a Keleti pályaudvar mellett lévő Park Szálló volt. 1946-ban Budapesten már ki lehetett írni az első csapat- és egyéni bajnokságot a férfiaknak. A 3 éves terv idején egymás után épültek az új pályák és alakultak az új egyesületek. Budapesten több igazolt versenyző volt 1947-ben, mint 1945 előtt az egész országban. Azzal, hogy Apró Antal lett a szövetség elnöke 1948 és 1950 között, az állam belépett a sportágba. A cégeket államosították, s kötelezték őket arra, hogy dolgozóiknak a munka utáni kikapcsolódási, sportolási lehetőséget megteremtsék.

Ezzel hatalmas fejlődésnek indult a sportág. Szinte megszaporodtak a legnagyobb részt 2 sávos, állítós, fabábus pályák, alakultak az új egyesületek. A magasabb osztályú játékosok kalóriapénzt, munkaidő-kedvezményt, az egyesületek utazásaikhoz vasúti kedvezményt, edzőtáborozási lehetőséget kaptak. A legkiválóbbak sportállásokat is kaphattak. Ezután már nem csak az úri középosztály sportja volt a teke, hanem mindenkié.

Magyarország 1953-ban csatlakozott a nemzetközi szervezethez, a Fédération Internationale des Quilleurs (FIQ)-hez. Átvették a szabályokat, illetve a pályaméreteket.

A nőknek és a férfiaknak 100 vegyes volt a versenytáv 1970-ig. Több változtatással ekkorra alakult ki a ma is használatos eredményszámítás: a 12 játékos (hazai és vendég) által elért eredmény közül a legjobb 6 kap 1-1 csapatpontot, a több elért fáért jár +2 pont. Így a mérkőzések végeredménye lehet 8:0, 7:1, 6:2, 5:3 vagy 4:4. 1970-től a VILATI gyártani kezdi az automata állítóberendezést, így az „állító gyerekek” hiánya megszűnik. 1975-től a férfiaknál 200 vegyesre változtatják a bajnokságot az NB I-ben. Ehhez 4 sávos pályákat kellett építeni. A pályatesteket először csehszlovák, majd hazai műgyantával öntik le, ezzel csökkentve a „hazai pálya” előnyét. A bábuk is műanyagok lettek, először NDK-beli, majd a nyugatnémet Schmidt cég bábuit használták.

1989-ben a MATESZ-en belül létrejött a Bowling szekció, 1996 júliusában pedig a Magyar Bowling Szövetség (MABOSZ). A MATESZ és a MABOSZ 1996 decemberében Magyar Bábusportok Szövetsége néven egyesült, de ezen belül mindkét szövetség megtartotta önállóságát. E szövetség neve 2003. április 14-e óta hivatalosan Magyar Bowling és Teke Szövetség.

Tagjai[szerkesztés]

A MATESZ elnöke 2021 decemberétől egyben a Nemzetközi Teke Szövetség jelenlegi elnöke is.

  • Elnök: Pintyőke Marcell
  • Alelnök: Batki-Dávid Veronika
  • Főtitkár: Bátor Gábor László
  • Irodavezető: Peténé Bruszt Krisztina
  • További tagok: Hegyi Dávid, Horváth Viktor, Kiss Viktor, Szarvas Balázs, Wagner Mihály

Bizottságok[szerkesztés]

Verseny és Játékvezetői Bizottság[szerkesztés]

Vezetője: Orosz István

Tagjai: Batki Tamás, Márton Ferenc, Molnár Pál, Nagy Beatrix

Utánpótlás és Edzői Bizottság[szerkesztés]

Vezetője: Sáfrány Anita

Tagjai: Harcos Ágnes, Nagy Lajos, Szabados József, Tróbert József

Fegyelmi Bizottság[szerkesztés]

Vezetője: Mátraházi István

Tagjai: Bata Jenő, Schultz Rezső

Műszaki Bizottság[szerkesztés]

Vezetője: Tóth Ernő

Tagja: Ferencz József

Nemzetközi, Marketing és Sajtó Bizottság[szerkesztés]

Vezetője: Batki-Dávid Veronika

Tagjai: Gyulavári Zsófia, Pintyőke Marcell, Karsai Ferenc, Bányász Árpád

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap