Magyar Nukleáris Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Nukleáris Társaság

A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Nukleáris Társaság témájú médiaállományokat.

A Magyar Nukleáris Társaság egy 1990-ben alapított, 2015-ben közhasznú státuszt nyert[1] szakmai egyesület, melynek fő céljai az atomenergia békés felhasználásával kapcsolatos ismeretterjesztés, illetve szakmai rendezvényszervezés.[2]

Története[szerkesztés]

Az egyesületet 1990-ben alapították. 1991-ben lett az Európai Nukleáris Társaság (European Nuclear Society, ENS) tagszervezete. Első elnöke Szatmáry Zoltán reaktorfizikus volt.

Szakcsoportjai[szerkesztés]

Biztonsági és megbízhatósági szakcsoport[szerkesztés]

Fúziós szakcsoport[szerkesztés]

A Fúziós Szakcsoport célja a szabályozott fúziós kutatások népszerűsítését, ismertetését és integrálását a magyar közéletbe. A kutatások mellett fontos feladat a magyar ipari szereplők felkészítése és bevonása a berendezések megvalósításába.

A fúziós kutatásokról részletes információk, tanulmányok és hírek találhatók a magyar fúziós honlapon[3] A Fúziós Szakcsoport 2004. november 22-én alakult.

Fiatalok a Nukleáris Energetikáért[szerkesztés]

Az elsősorban mérnök- és fizikushallgatókból illetve fiatal szakemberekből, kutatókból álló szakcsoport 1998-ban alakult. Tagja az ENS fiatal szakembereket tömörítő Young Generation Network szervezetének. Ismeretterjesztő tevékegységének célpontjai is elsősorban a fiatalabb korosztályok. Szakmai látogatásokat szerveznek a nukleáris energiatermeléssel kapcsolatos hazai és külföldi létesítményekbe. Évente megrendezett szakmai hétvégéjükön közérthető ismeretterjesztést végeznek az atomenegria békés felhasználásával kapcsolatban.

Környezetvédelmi szakcsoport[szerkesztés]

Tanári szakcsoport[szerkesztés]

WiN szakcsoport[szerkesztés]

Szenior szakcsoport[szerkesztés]

Üzemeltetői szakcsoport[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Fővárosi Törvényszék közhasznúságot elrendelő végzése, 2015. április 9. (Hozzáférés: 2016. október 19.)
  2. A Magyar Nukleáris Társaság weblapja. (Hozzáférés: 2016. október 19.)
  3. Minden a magfúziós kutatásokról (hu-HU nyelven). Minden a magfúziós kutatásokról. (Hozzáférés: 2017. október 22.)