Mócs Zsigmond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mócs Zsigmond
Született1853. január 10.
Kis-Sztapár
Elhunyt1892. október 8. (39 évesen)
Újvidék
Foglalkozásaújságíró
SablonWikidataSegítség

Mócs Zsigmond (Kis-Sztapár, 1853. január 10.Újvidék, 1892. október 8.) újságíró, lapszerkesztő.

Élete[szerkesztés]

Mócs Zsigmond 1853-ban született a Bács-Bodrog vármegyei Kis-Sztapáron. Gimnáziumi tanulmányait Kalocsán, Baján, Szabadkán és Kecskeméten végezte; ezután a budapesti egyetemen klasszikafilológiát és Rómer Flóris régészeti előadását hallgatta. Az 1800-as évek végén a Borsszem Jankóba, Üstökösbe, a Fővárosi Lapokba írt, főképp az akkori a modern olasz írók műveit ismertette.

1876-ban a Somogyi által megkezdett Magyar Lexikon belmunkatársa, majd az ezzel egy időben indult Független Hírlap munkatársa lett. 1877-ben a Pesti Napló az orosz-török háború színterére küldte; harctéri tudósításait német, francia és angol lapok is közölték. Részt vett Zubovics Fedor szabadcsapatának portyázásaiban is.

Több magyar város, így Makó, Szeged, Esztergom és Baja is meghívták felolvasások tartására. 1880-ban a Pester Lloyd küldte ki a dulcignói flottademonstratióhoz és Montenegróba; ő volt az első magyar hírlapíró, aki itt megfordult. I. Nikita fejedelemmel folytatott beszélgetésére vonatkozó közleményei a külföldi sajtóban is figyelmet keltettek. E missziója után még ez évben az Egyetértéstől nyert megbízást, hogy az albán-montenegrói harctér színhelyére menjen; ez a küldetés csaknem az életébe került, de feladatát szerencsésen megoldotta. Visszatérte után a fiumei kormánynál egy magyar tengerészeti lap kiadására tett ajánlatot. Ennek következménye lett az állami költségen kiadott Értesítő magyar-olasz nyelven.

1882-ben beindította a Fiume című magyar-olasz; 1883-ban pedig a kizárólag magyar tengeri-kereskedelmi lapot, melynek élete fogytáig szerkesztője és kiadója is volt. Közben 1889-1891 között szerkesztette a Szegedi Híradó című napilapot is.

Élénk tevékenységet fejtett ki a magyar tengerészet érdekében, különösen az Egyetértésben; törekvéseit Kossuth Lajos is méltányolta egy hozzá intézett levélben.

Sok elbeszélést írt és olaszból fordított a lapok számára.

1892. október 8-án Újvidéken érte a halál.

Főbb munkái, fordításai[szerkesztés]

  • A kártyahősök. Regény. Olaszból Scalvini Antonio után ford. Budapest, 1879. Három kötet.
  • Olasz beszélyek. Irták Barilli, Ghizlanzoni és Sara. Ford. Budapest, 1880. (Olcsó Könyvtár 110.).

Szerkesztette a Fiume című emléklapot Fiume város közönségének az 1881. augusztus 14-én tett budapesti testvéries látogatása emlékére (Bpest, 1881).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái – új sorozat I–XIX. Budapest: Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete. 1939–1944.  , 1990–2002, a VII. kötettől (1990–) sajtó alá rendezte: Viczián János
  • Kalapis Zoltán: Életrajzi kalauz. Ezer magyar biográfia a délszláv országokból. Újvidék, Fórum Könyvkiadó, 2002.
  • Lengyel András: "Közkatonái a tollnak..." Vázlatok Szeged sajtótörténetéhez. Szeged, Bába és Társai Kft., 1999.