Lula Reed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lula Reed
Életrajzi adatok
Születési névLula Marietta McClelland
BecenévLulu Reed
Született1926. március 21.
Port Clinton
Származásafroamerikai
Elhunyt2008. június 21. (82 évesen)
Detroit
Pályafutás
MűfajokR&B, gospel
Hangszerénekhang
Tevékenységénekes
KiadókKing Records
SablonWikidataSegítség
Lula Marietta McClelland
Nem található szabad kép.(?)
Lula Reed

Lula Reed (Mingo Junction, 1926. március 21.Detroit, 2008. június 21.) amerikai rhythm and blues és gospel énekesnő.[1] Két átütő slágere volt 1952-ben Sonny Thompson zongorista, zenekarvezető kiséretével. Később Freddy King gitárossal is lemezre vették.

Pályakép[szerkesztés]

Lula Marietta McClelland az Ohio állambeli Mingo Junctionben született. Családja aztán az ohiói Port Clintonba költözött. Gyerekkorában a helyi egyházi kórusban énekelt.

Lula Reedet a vak gospel énekes, Harold Boggs mentorálta. Megnyert egy meghallgatást 50 másik jelentkező előtt Toledóban, így Sonny Thompson együttesének énekese lett. Thompson lemezein énekesként szerepelt. 1951 végén debütált a King Recordsnál a Henry Glover által írt „I'll Drown in My Tears” című dallal. A dal 1952-ben elérte az 5. helyet a Billboard R&B listáján, Ray Charles pedig 1956-ban vette fel „Drown in My Own Tears” címmel, komoly kereskedelmi sikerrel.

Reed következő lemeze, a „Let's Call It A Day” elérte a 7. helyet a Billboard R&B toplistáján. King későbbi lemezeinek többsége az ő nevével jött ki, bár folytatta a felvételeket Sonny Thompsonnal, aki 1954-ben a férje is lett.

Lula Reed sokoldalú énekesnő volt, előadott néhány gospelt, valamint bluest és R&B-t. 1954-es felvételét, a „Rock Love”-t később Little Willie John is feldolgozta. 1954-ben a Cash Box éves szavazásán a 4. R&B énekesnőnek választották. 1956-ig folytatta a felvételeket a King kiadónál. 1958-ban kiadott egy albumot korábbi felvételeiből „Blue And Moody” címmel.

Reed és Thompson 1958 és 1960 között a Chess Records leányvállalatának, az Argo-nak készített felvételeket. 1961-ben elkezdtek felvételeket készíteni a Federal kiadónak. A következő két évben hét kislemezt adott ki a Federalnál, ezek közül sokat Freddy kíséretében. 1962-ben kiadott egy albumot a Federalnál Boy-Girl-Boy címmel. Ezután a Ray Charles által alapított Tangerine kiadóra váltott.

Utolsó kislemeze 1967-ben jelent meg. Ezt követően otthagyta a zene-üzletet, mert cserbenhagyta az utolsó lemeztársaság, amelyhez aláírt. De a rhythm and blues továbbra is a fejénen járt, azt akarta, hogy unokái kövessék a nyomdokait.

Detroitban halt meg 2008-ban, 82 évesen.

Albumok[szerkesztés]

  • 1959: Blue and Moody
  • 1962: Boy, Girl, Boy
  • 2004: I'll Drown in My Tears
  • 2005: 1951-1954
  • 2010: Just A Little Bit: Federal's Queens Of New Breed R&B
  • 2016: I'm a Woman (But I Don't Talk Too Much): The Best of the Rest
  • ? Rock Love

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lula Reed című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.