Ludwig Bölkow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ludwig Bölkow
Ludwig Bölkow
Ludwig Bölkow
SzületettLudwig Bölkow
1912. június 30.[1][2][3]
Schwerin
Elhunyt2003. július 25. (91 évesen)[1][2][3]
Grünwald
Állampolgárságanémet
Foglalkozása
IskoláiBerlini Műszaki Egyetem
Kitüntetései
  • Bajor Érdemrend
  • Rudolf Diesel-érem (1969)
  • Werner von Siemens Ring (1972)
  • Ludwig-Prandtl-Ring (1972)
  • Maximilian Érdemrend a Tudományért és Művészetért (1984)
  • Grashof Commemorative Medal (1985)
  • Daniel Guggenheim Medal (1994)
  • Grand Cross 1st class of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany (2003)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ludwig Bölkow témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ludwig Bölkow (Schwerin, Németország, 1912. június 30.Grünwald, 2003. július 25.) - Német repülőgéptervező mérnök, vállalkozó.

Életpályája[szerkesztés]

1912 június 30-án a mecklenburgi Schwerinben született, egy az akkori idők legnagyobb repülőgépgyára a Fokker alkalmazottjának fiaként.

Első munkahelye a Heinkel repülőgépgyártó cégnél volt, azelőtt, hogy a Berlini Műszaki Egyetemen repüléstechnikát tanult volna. Az egyetem befejezése után 1939-től Bölkow a Messerschmitt AG mérnöke lett. A Messerschmitt AG augsburgi projektirodájában kezdetben ügyintézőként, később csoportvezetőként dolgozott a nagysebességű aerodinamikai területeken, különösen a Messerschmitt Me 262-nél és utódjainál. A Messerschmitt mérnökeként ő vezette a világ első, sorozatgyártásba kerülő, működőképes sugárhajtású vadászgépének fejlesztését.

1943 januárjában nevezték ki a bécsi Messerschmitt Bf 109 fejlesztési iroda vezetőjévé. Egy évvel később pedig visszatért az időközben a bajorországi Oberammergauba költözött Messerschmitt projektirodába, ahol felállított egy programot a Messerschmitt P.1101 sugárhajtású vadászrepülőgép fejlesztésére.

A háború után 1948-ban megalapította saját építőipari és automatizálási mérnöki irodáját Stuttgartban, ahol többek között innovatív építési módszereket, nagyméretű automata gép eket és új építőipari gépeket fejlesztett ki. A bajorországi Ottobrunnban létrehozta a Bölkow GmbH-t, saját építőipari és automatizálási mérnöki irodát alapított Stuttgartban.

1954-től a Bölkow-Entwicklungen KG, később a Bölkow GmbH helikoptereket, könnyű repülőgépeket és védelmi rakétákat fejlesztett.

1968-ban a Bölkow GmbH beolvadt Bölkow egykori munkatársa, Willy Messerschmitt cégébe. Egy évvel később pedig megalapították a Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB) légi- és űrvállalatot, a későbbi DASA-t, majd pedig EADS-t. Az MBB az egyik legnagyobb német repülési és űrrepülési vállalat volt, amely műholdakat, helikoptereket, repülőgépeket, rakétákat gyártott katonai és polgári célokra.

Ő végezte az első német műhold, az 1969-ben felbocsátott Azur megépítését. 1976 és 1982 között Bölkow a Német Repülőipari Szövetség elnöke volt.

1983-ban Ottobrunnban létrehozta a "Ludwig Bölkow Alapítvány"-t, a technológia környezetbarátabbá tétele céljából.

A schwerini Ipari és Kereskedelmi Kamara épülete

2004-ben a donauwörthi állami szakképző iskola az ő nevét vette fel, ahol 2007 óta évente adják át a felesége, Eleonore Bölkow-Konschak által létrehozott Ludwig Bölkow-díjat az arra érdemeseknek.

Nevét több intézmény is viseli, így a München melletti Taufkirchenben található a Ludwig-Bölkow-Allee és a Ludwig Bölkow Campus. Szülővárosában, és több helyen is, így Schwerinben, Durlangenben, Laupheimben, Sauerlachban is utcát neveztek el róla. Továbbá Ludwig Bölkow nevét viseli a schwerini Ipari és Kereskedelmi Kamara épülete is.

Díjai[szerkesztés]

  • 1972-ben a repüléstechnika területén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért Ludwig-Prandtl-gyűrűt kapott a Német Repülési és Űrhajózási Társaságtól (Deutsche Gesellschaft für Luft- und Raumfahrt).
  • 1978-ban A Repülési Társaság brit királyi aranyéremmel tüntette ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]