Lotus 98T

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lotus 98T
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóTeam Lotus
ElőzőLotus 97T
KövetkezőLotus 99T
Műszaki adatok
Vázszerkezetszénszálas kevlár és alumínium monocoque
Első felfüggesztéskettős lengőkaros vonórudas
Hátsó felfüggesztéskettős lengőkaros vonórudas
MotorRenault Gordini EF15B 1,5L V6 turbó
VáltóLotus-Hewland 6 sebességes manuális
Tömeg540 kg
ÜzemanyagElf
GumikGoodyear
Versenyeredmények
Csapat(ok)John Player Team Lotus
PilótákSkócia 11. Johnny Dumfries
Brazília 12. Ayrton Senna
Első versenyBrazília 1986-os Formula–1 brazil nagydíj
Utolsó versenyAusztrália 1986-os Formula–1 ausztrál nagydíj
Futott versenyek16
Győzelmek2
Dobogós helyezések8
Edzéselsőségek8
Leggyorsabb körök0

A Lotus 98T egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a Team Lotus tervezett az 1986-os Formula-1 világbajnokságra. Pilótái Ayrton Senna és az újonc Johnny Dumfries voltak.

Áttekintés[szerkesztés]

A szabályváltozások miatt, amelyek 195 literben maximalizálták a verseny alatt felhasználható üzemanyag mennyiségét, az autó elődjéhez képest alacsonyabban fekszik. Az erőforrás, ebben az évben utoljára, a Renault Gordini turbómotorja volt, a csapat hatsebességű manuális váltójával[1]. A motor kétféle kivitelben készült: volt egy hagyományos, és egy "D.P." jelzésű, melyben szeleprugók is helyt kaptak. A szezon vége felé érkezett újításokkal a motorban hatékonyabbá tették az üzemanyag-befecskendezést és a vízhűtést. Noha pontos méréseket nem lehetett készíteni a motor teljesítményéről, a rendelkezésre álló adatok szerint képes volt 1000 lóerő feletti teljesítmény leadására is, amivel a Formula-1 történetének egyik legerősebb motorja volt.

Ezt a teljesítményt azonban csak az időmérő edzéseken használhatta ki a csapat, ugyanis ekkor nem volt korlátozás a turbónyomásra. Gyakorlatilag ez azzal is járt, hogy kimondottan időmérős körökre is fenntartottak motorokat, melyek a csúcsra járatva mindössze néhány kört bírtak ki. A versenyeket már egy kb. 900 lóerőre képes beállításon teljesítették[2].

Ami a váltót illeti, ebből is kétfélét használtak az idényben: kezdetben ötsebességest, majd hatsebességest. Ez utóbbi azonban meglehetősen megbízhatatlan volt, ezért Senna nem is igen használta, hanem Dumfries versenyzett vele, míg elég megbízható nem lett.

A Lotus 98T újításai közé tartozott még a kétfokozatú hasmagasság-beállítás, vízbefecskendezéses intercooler, kezdetleges bargeboard-ok, illetve az üzemanyagfogyasztást mérő mikrokomputer[3].

Az idény során Senna két futamot nyert, vele szemben Dumfries felejthető teljesítményt nyújtott. Az évet a csapat konstruktőri harmadikként zárta.

A pilótafelállás[szerkesztés]

1985 végén a csapattal hat évet lehúzó Elio de Angelis a Brabham istállóhoz távozott. A Lotus Derek Warwick-et szerette volna leigazolni, aki a gyári Renault csapat megszűnése miatt ülés nélkül maradt. Ayrton Senna azonban tiltakozott ez ellen, mondván a csapatnál elég egyetlen első számú pilóta, és az ő kell, hogy legyen. Ő inkább azt javasolta, hogy honfitársa, Mauricio Gugelmin legyen a csapattársa. A csapat elfogadta Senna kérését, de Gugelmin helyett mégis inkább Johnny Dumfries mellett döntöttek, ugyanis a csapat főszponzora, a John Player Special cigarettamárka, mindenképpen egy brit származású versenyzőt akart. Warwick végül de Angelis helyére került a Brabhamnél, miután a pilóta halálos tesztbalesetet szenvedett (és 1990-ben végül a Lotus pilótája lett), Gugelmin pedig 1988-ban a March színeiben mutatkozhatott be[4].

Mindazonáltal ez volt az utolsó alkalom, hogy a Lotus autói a legendás fekete-arany festésben tündökölhettek. A Renault sportágból való kiszállása (pontosabban a turbómotorok fejlesztésének abbahagyása) miatt a Lotus új motorpartnert talált a Honda személyében. A Honda viszont feltételül szabta, hogy a saját versenyzője, Nakadzsima Szatoru legyen Senna csapattársa. Emiatt a szponzoráció megszűnt, a Lotus pedig egy másik cigarettamárka, a Camel sárga-kékjébe öltözött[5].

Eredmények[szerkesztés]

(félkövérrel jelölve a pole pozíció)

Év Csapat Motor Gumik Pilóták 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pontok Helyezés
1986 John Player Team Lotus Renault Gordini EF15B G BRA ESP SMR MON BEL CAN DET FRA GBR GER HUN AUT ITA POR MEX AUS 58 3.
Ayrton Senna 2 1 KI 3 2 5 1 KI KI 2 2 KI KI 4 3 KI
Johnny Dumfries 9 KI KI NK KI KI 7 KI 7 KI 5 KI KI 9 KI 6

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lotus 98T című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The power and the glory. Lotus 98T. (brit angol nyelven). The Lotus Forums, 2015. december 3. (Hozzáférés: 2022. március 9.)
  2. Archivált másolat. [2018. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 9.)
  3. 1986 Lotus 98T Renault - Images, Specifications and Information. Ultimatecarpage.com. (Hozzáférés: 2022. március 9.)
  4. Lunch With... Derek Warwick (brit angol nyelven). Motor Sport Magazine. (Hozzáférés: 2022. március 9.)
  5. Lunch with... Peter Warr (brit angol nyelven). Motor Sport Magazine. (Hozzáférés: 2022. március 9.)