Lights Off

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lights Off
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Csehország
Előadó(k)We Are Domi
Nyelvangol
Dalszerző
  • Abi Frances Jones
  • Benjamin Rekstad
  • Casper Hatlestad
  • Dominica Hasek
  • Einar Eriksen Kvaløy
Szövegíró
  • Abi Frances Jones
  • Benjamin Rekstad
  • Dominica Hasek
Eredmények
Elődöntő4. hely, 227 pont
Döntő22. hely, 38 pont
Kronológia
ElőzőOmaga (2021)
KövetkezőMy Sister’s Crown (2023) ►

Az Lights Off (magyarul: Lekapcsolni a lámpát) a csehnorvég We Are Domi együttes dala, mellyel Csehországot képviselték a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2021. december 16-án a cseh nemzeti döntőben, a Eurovision Song CZ megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.[2]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2021. december 6-án vált hivatalossá, hogy az együttes alábbi dala is bekerült a 2022-es Eurovision Song CZ elnevezésű nemzeti döntő mezőnyébe.[3] A dal hivatalosan december 3-án jelent meg, majd december 16-án megnyerte a nemzeti döntőt, ahol a zsűri és a cseh, valamint a nemzetközi nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt. Előbbinél az első, utóbbinál pedig negyedik és első helyen végzett, így összesen 21 ponttal győztek. A dal videóklipje március 19-én jelent meg a dalfesztivál hivatalos YouTube csatornáján.

A dalfesztivál előtt a román nemzeti döntőben, Barcelonában, Tel-Avivban, Londonban, Amszterdamban és Madridban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítették versenydalukat.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 12-én rendezett második elődöntőben adták elő fellépési sorrend szerint utolsóként a Svédországot képviselő Cornelia Jakobs Hold Me Closer című dala után. Az elődöntőből negyedik helyezettként sikeresen továbbjutottak a május 14-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben elsőként léptek fel, a Romániát képviselő WRS Llámame című dala előtt. A szavazás során a zsűrinél összesítésben a tizenkilencedik helyen végeztek 33 ponttal, míg a nézői szavazáson a huszonkettedik helyen végeztek 5 ponttal (csak Észak-Macedóniától kaptak pontot), így összesítésben 38 ponttal a verseny huszonkettedik helyezettjei lettek.

A következő cseh induló a Vesna My Sister’s Crown című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. We Are Domi - Czech Republic - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv. [2022. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 30.)
  2. Czech out the latest Eurovision participants: We Are Domi 🇨🇿 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. december 16.
  3. Czech Republic reveals lucky 7 for ‘ESCZ 2022’ 🇨🇿 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. december 6.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]