Laurel vagy Yanny?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A „Laurel vagy Yanny” nevű hangfelvétel 2018 májusában terjedt el az internetezők körében, amely napok alatt népszerű lett a világhálón. Pályafutását a Twitteren kezdte. A hanganyag egy auditoriális illúzió, más néven „akusztikai csalódás”, amelynek jellemzője, hogy egy adott hangot egyesek emelkedő, mások ereszkedő ritmusban hallanak.

Hogyan jött létre?[szerkesztés]

Az audió Jay Aubrey Jones operaénekes közreműködésével jött létre, amely legelőször 2007-ben került fel a Vocabulary.com weboldalára. A 2007-ben közzétett hangformátum 200 000 referencia-kiejtés közül a „Laurel” szót lehet hallani.

A Vocabulary.com-nak szüksége volt valakire, aki erős kiejtéssel tudja elolvasni a Nemzetközi Fonetikus ABC-ben leírt szavakat. Azért választották az énekest, mert tudták, hogy ő képes elolvasni az IPA-t, mivel énekelnie kell a nem beszélt nyelveket.

A kétértelműen érthető hang felfedezője Katie Hazel, egy 15 éves atlantai diák, aki nyilvánosan posztolt egy levelet az Instagramra 2018. május 11-én. A hallásillúzió tovább népszerűsödött, amikor az AsapSCIENCE csatorna kirakta az erről szóló videót, amit több millióan láttak.

Popkultúra[szerkesztés]

Az auditoriális illúzióra híres személyek közül Ellen DeGeneres, Stephen King és Chrissy Teigen reagált, ami tovább növelte a hangfelvétel körüli hype-ot. Yanni és Laurel Halo, akiknek a nevük hasonló a hanganyagéhoz, szintén reagáltak rá. A Twitteren megjelent videóban Donald Trump a Fehér Házban válaszolt a mémekre tréfásan: „hallottam a covfefe mémről”.

A The Guardian szerint a klip az interneten egy elválaszthatatlan téma volt az emberektől, mivel 2015-ben a megtévesztő színű „fehér-arany – fekete-kék’’ ruha volt a fő téma. Azután, hogy néhány nap leforgása alatt egy internetes trenddé nőtte ki magát a hanganyag, a Vocabulary.com egy külön meghatározást készített a „Yanny” szóról, amelyben többek között az internetes trendről is szó esik.