Kuznyeckij híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kuznyeckij híd
A Kuznyeckij moszt a 18. században
A Kuznyeckij moszt a 18. században
Teljes hosszúsága29,82 m
Elhelyezkedése
Kuznyeckij híd (Moszkva)
Kuznyeckij híd
Kuznyeckij híd
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 42″, k. h. 37° 37′ 12″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 42″, k. h. 37° 37′ 12″
Térkép

A Kuznyeckij híd (Кузнецкий мост, a kovácsok hídja) Moszkva egykori hídja az egykori Nyeglinnaja folyó felett, a mai Nyeglinnaja ulica és a Kuznyeckij Moszt nevű utca kereszteződése helyén volt. A Nyeglinnaja folyónak a föld alatti csatornába vezetése után, a város fejlődése, a kultúrrétegek(wd) vastagodása során az egykori híd mélyen a mai talajszint alá került.

Erről az egykori hídról nevezték el a moszkvai metrónak a Taganszko-Krasznopresznyenszkaja vonalon lévő, a közelben található Kuznyeckij Moszt állomását is.

Története[szerkesztés]

A régi fahíd helyén 1754−1761 között épült Dmitrij Vasziljevics Uhtomszkij építész tervei alapján a 16 méter széles, 30 méter hosszú háromíves kőhíd. A feljárókkal együtt a híd hosszát 88 méterre növelték annak érdekében, hogy árvizek idején is lehetséges legyen rajta az átkelés.

1818-19-ben a Nyeglinnaja folyót ezen a szakaszon is föld alatti csatornába terelték, a híd felszíne ezért a megemelt talajszint alá került és feltöltötték.

Az 1980-as években a Nyeglinnaja földalatti csatornájának modernizációja során feltárták a híd maradványait, amik elég sokáig láthatóak voltak a régészeti kutatások során a nyitott munkagödörben. Ezután a hidat újra betemették.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Кузнецкий мост (Москва) című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]