Kretzoi Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kretzoi Miklós
Született1907. február 9.
Budapest
Elhunyt2005. március 15. (98 évesen)
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaKretzoi Miklósné
Foglalkozásageológus, paleontológus
IskoláiMagyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem (–1930, doktorátus)
KitüntetéseiSzéchenyi-díj, Kadić Ottokár-érem
A Wikimédia Commons tartalmaz Kretzoi Miklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kretzoi Miklós (Budapest, 1907. február 9.2005. március 15.) Széchenyi-díjas magyar geológus, paleontológus és paleontropológus, a földtudományok doktora.

Munkássága[szerkesztés]

Nevéhez fűződik a rudabányai ősi (12-8 millió éves Rudi, Rudapithecus hungaricus[1]) emberszabású leletek feltárása és közzététele, számos világhírű őslénytani élőhely kutatása, régészeti lelőhely csontanyagának feldolgozása.

A Magyar Nemzeti Múzeum Természettudományi Múzeuma Föld- és Ásványtárának vezetője, majd a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója, tudományos tanácsadója, később a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Állattani és Embertani Tanszékének vezetője volt. 1970-től 78-ig vezette a rudabányai ásatásokat. Ebben az időszakban 75 főemlős – köztük az új faj, a Rudapithecus hungaricus – maradványai kerültek felszínre, de még 2000-ben is találtak újabb, tízmillió éves csontokat.

Emléktáblája Budapest II. kerületében

A megújult Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat munkájába már az újjáalakulás után nem sokkal, közel hatvanévesen bekapcsolódott. 1962-1965-ig annak társelnöke volt, és hosszú ideig tagja volt a tanácsadó testületnek. Munkássága elismeréseként a Társulat 1986-ban tiszteleti tagjai sorába választotta.

Kretzoi Miklós kutatásainak összefoglaló kötetét 2003-ban jelentette meg a Magyar Nemzeti Múzeum.

Díjai[szerkesztés]

  • Kadić Ottokár-érem (1969)
  • Széchenyi-díj (1992) – A magyarországi ősgerincesek, különösen az ősemberi maradványok feldolgozása és a világ szakmai közvéleményével való megismertetése terén végzett munkásságáért.


Művei[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A hét csodája – Rudi és a barátság. (Hozzáférés: 2020. március 31.)

További irodalom[szerkesztés]