Kozarnika-barlang (Szófia megye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kozarnika-barlang (Szófia megye)
Hossz89 m
Ország Bulgária
TelepülésLipnica
Földrajzi tájBalkán-hegység
Típuskarsztbarlang
Elhelyezkedése
Kozarnika-barlang (Szófia megye) (Bulgária)
Kozarnika-barlang (Szófia megye)
Kozarnika-barlang (Szófia megye)
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 43° 00′ 41″, k. h. 23° 44′ 41″Koordináták: é. sz. 43° 00′ 41″, k. h. 23° 44′ 41″

A Kozarnika-barlang (bolgárul: Козарника) vagy másik nevén Szuhi Pecs-barlang (bolgárul: Сухи Печ) Bulgáriában található. Pontosabban Szófia megyében, a Botevgradi kistérségben, Lipnica községben. Ez a Balkán-hegység vidéke. A barlang neve a kozar, kecskepásztor szóbol ered. Vélhetően kecskepásztorok használták. A barlang mindössze 89 méter hosszú. Bejárata 4,5 méter széles, 2,5 méter magas. A barlangban vízfolyás nincs, könnyedén járható, a kezdetben széles járat összeszűkül. Van a barlangban egy 14 méteres kürtő is. Csekély mérete ellenére a barlang gazdag fehér és rózsaszín cseppkőképződményekben. Látható itt függő- és állócseppkő, cseppkőoszlop, mésztufagát, barlangi gyöngy, dendrit, heliktit. A Kozarnika-barlangban cseréptöredékeket és csontokat is találtak a régészek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kozarnika, Botevgrad Municipality című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Козарника (община Ботевград) című bolgár Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.