Korda Vince

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korda Vince
SzületettKellner Vilmos Vince
1897. július 22.
Túrkeve
Elhunyt1979. január 4. (81 évesen)
London
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
HázastársaLeila Hyde (1947-?)
Gertrude Musgrove (1979)
GyermekeiMichael Korda
SzüleiKellner Henrik
Weisz Ernesztin
Foglalkozásafestő, díszlettervező
KitüntetéseiOscar-díj a legjobb látványtervezésért, színes (1939)

SablonWikidataSegítség

Korda Vincent (eredeti neve: Kellner Vince) (Túrkeve, 1897. július 22.[1]London, 1979. január 4.) magyar díszlettervező, festő. Korda Sándor és Korda Zoltán testvére. Felesége Gertrude Musgrove színésznő volt.

Élete[szerkesztés]

Szülei Kellner Henrik gazdatiszt és Weisz Ernesztina voltak. A Korda-testvértrió legfiatalabb tagja ipariskolába járt, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult. Festői ambíciókat dédelgetett. A kecskeméti művésztelepen Iványi-Grünwald Béla növendékeként komoly tehetséget árult el, s ennek alapján szép jövőt jósoltak neki. Bécsben, Olaszországban (Firenzében), Nagybányán és Párizsban élt. Egyik leghíresebb vászna a nagy magyar költőt, József Attilát megörökítő portré.

Később a családi hagyományt követve ő is elkötelezte magát a film mellett. Bátyja, az akkor már óriási tekintélynek számító Korda Sándor meghívására költözött Angliába díszlettervezőnek. "Bemelegítésként" Alfred Jung asszisztense volt, azután önállósította magát. 1939-ben - miután többször bizonyította megjelenítő fantáziájának erejét és vizuális ötleteinek eredetiségét, virtuóz technikai tudásáról és közismert igényességéről nem is beszélve - a művészeti igazgató posztját bízták rá a London Filmnél. 1946-1959 között a British Lion Films alkalmazásában tevékenykedett.

Több műfajt és stílust reprezentál mozgalmas látványvilága. Régmúlt korok hangulatát éppoly hitelességgel tudta megteremteni a vásznon, mint a modern egzotikumot, a kalandok atmoszféráját, a társasági drámák és a vígjátékok levegőjét. Számos díszlete megelevenedett festmény.

Filmjei[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

  • Női akttanulmányok (1921)
  • Két akt (1923)
  • Műteremsarok háncsfonatú székkel (1925)
  • Kancsós csendélet (1926)
  • Cigarettázó férfi (1930)

Díjai[szerkesztés]

  • Oscar-díj a legjobb díszlettervezőnek (1941) A bagdadi tolvaj

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]