Kis-Tarpataki-völgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kis-Tarpataki-völgy
Ország Szlovákia
TelepülésPoprádi járás
Elhelyezkedése
Kis-Tarpataki-völgy (Tátra)
Kis-Tarpataki-völgy
Kis-Tarpataki-völgy
Pozíció a Tátra térképén
é. sz. 49° 10′ 52″, k. h. 20° 12′ 38″Koordináták: é. sz. 49° 10′ 52″, k. h. 20° 12′ 38″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kis-Tarpataki-völgy témájú médiaállományokat.
A Kis-Tarpataki-völgy a Szepesi-Öt-tóval, kilátás a Jég-völgyi-csúcsról
Kis-Tarpataki-völgy
A Kis-Tarpataki-völgy, felül a Téry-ház

A Kis-Tar-pataki-völgy (szlovákul Malá Studená dolina) a Tar-pataki-völgy ÉK. felső része. Határai a Közép-gerinc, a főgerinc Vörös-toronyZöld-tavi-őrtorony (Eljasz Valér-csúcs) szakasza, a Zöld-tavi-őrtorony (Eljasz Valér-csúcs) DK. oldalgerince (Lomnici-csúcs szárnyvonulata) a Lomnici-csúcsig. A völgy szája kb. 1300 m magasan van, egy kb. 130 m magas völgyküszöb előtt a Nagy- és Kis-Tar-patak összefolyásánál. Innen a völgy ÉNy. irányba húzódik, fokozatosan kiszélesedve. Hossza 4 km, területe 5,4 km². A völgy alsó, erdővel borított küszöbénél van az Óriás-vízesés.

Neve[szerkesztés]

A völgy nevének eredetéről lásd a Tar-pataki-völgy leírásánál. Időnként a völgy nevét csak a tófal fölötti részre értik, ez helytelen, mivel a völgy a két Tar-patak összefolyásától a főgerincig terjed.

Helyrajz[szerkesztés]

4,5 km hosszú, D-DK felé nyitott, nagyon szép, teraszos, az alsó részében erdővel borított völgy. A völgyben folyik a Kis-Tar-patak, mely a felső teraszon lévő Öt-tó vizét vezeti el. K-ről a Lomnici-gerinc, ÉK-ről a Lomnici-csúcs és a hozzá vezető gerinc, É-ÉNy-ról a főgerinc, DNy-ról a Közép-gerinc határolja.

A völgy körül emelkedő főbb csúcsok: Lomnici-csúcs, Fecske-torony, Zöld-tavi-csúcs, Jég-völgyi-csúcs, Markazit-torony, Vörös-torony, Közép-orom.

Szálláslehetőségek[szerkesztés]

A völgy alsó részén, még az erdőhatár alatt áll a Zamkovszky-ház, és az Öt-tónál a Téry-ház. (A völgyben bivaklehetőségek vannak, de a nagy forgalom miatt óvatosan, csak sötétedés előtt kell becserkészni a bivakot).

Megközelítés[szerkesztés]

Ótátrafüredről siklóval a Tarajkára (7 perc). Onnan a Felső-turistaút (Magisztrálé) piros jelzésén a Zamkovszky-háznál lévő elágazásig (1 1/4 óra). Itt balra a zöld jelzésen a Téry-házhoz (1 3/4 óra).

Átmenet a szomszédos völgyekbe[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]