Kirim Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kirim Giráj
قريم كراى
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1758 1764
17681770
ElődjeHalim Giráj
UtódjaIV. Devlet Giráj
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1717
Bahcsiszeráj
Elhunyt1769 márciusa (52 évesen)
Krím
NyughelyeBahcsiszeráj
ÉdesapjaII. Devlet kán
GyermekeiBaht
Bahadur
Muhammed
Kaplan
SablonWikidataSegítség
Kirim Giráj sírja Bahcsiszerájban.

Kirim Giráj (krími tatár: Qırım Geray, قريم كراى), (17171769 márciusa) krími tatár kán, II. Devlet kán fia.

Első uralkodása[szerkesztés]

A Könnyek Forrása

17481750 között Kirim a budzsáki nogáj tatárok vezére (szeraszkere) volt. 1748-ban a núreddin tisztséget viselte. 1757-ben élére állt a Halim kán elleni elégedetlenkedő mozgalomnak és nyomásukra a szultán elmozdította a kánt. A szultán először I. Arszlánt akarta újra a trónra ültetni, de aztán tekintettel Kirim népszerűségére és ötvenezer fegyveres támogatójára, mégis inkább őt tette meg krími kánnak. Kirim tisztában volt vele, hogy nem ő a Fényes Porta első számú jelöltje, ezért még évekig nem látogatott el Isztambulba és ajándékokkal igyekezett javítani megítélésén. 1760-ban kozákok portyáztak a Krím területén; a kán személyesen űzte el őket. A következő évben pestisjárvány pusztított a kánságban.

Kirim valamennyire önálló külpolitikát folytatott, elsősorban egy oroszellenes szövetséget igyekezett létrehozni, ez ügyben Nagy Frigyes porosz királlyal is felvette a kapcsolatot, ám a szultán nem akart indokot adni egy orosz támadásra, ezért beszüntette a tárgyalásokat.

Kirim Giráj idejére a Krím már magához tért a háborús pusztításból és jelentősen fejlődött a gazdaság és a kulturális élet. A kán is támogatta új bányák nyitását a félsziget és a Kaukázus hegyei között, új kikötők építését a Dnyeperen és pompás új épületeket emeltetett, mint például a bahcsiszeráji Şelsebil (Könnyek Forrása) szökőkutat, amely fiatalon meghalt lengyel felesége emlékére készült.

1764-ben végre teljesítette a szultán utasítását és Isztambulba utazott, ám balsejtelme jogosnak bizonyult, mert lemondatták tisztségéről.

Második uralkodása[szerkesztés]

1768-ban az orosz-török háború kitörésével III. Musztafa oszmán szultán visszahelyezte Kirim Girájt a káni trónusra. Kirim állítólag kétszázezer tatárral segítette a török hadsereget, ám a kezdeti portyázások után 1769-ben megérkezett az orosz fősereg és technológiai fölénye, szervezettsége hamarosan nyilvánvalóvá vált. A szultán hadainak vereségét Kirim kán már nem érte meg, mert 1769 elején a moldvai Kausaniban meghalt, valószínűleg megmérgezték.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Halim Giráj
Krími kán
17581764
Következő uralkodó:
III. Szelim Giráj
Előző uralkodó:
Makszud Giráj
Krími kán
17681769
Következő uralkodó:
IV. Devlet Giráj