Ki mit tud? (1962)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ki mit tud?
1. évad
OrszágMagyarország
Sugárzás1962. február 13. –
1962. június 24.
Magyar adóMTV
Epizódok száma11
Kronológia
← Előző
Következő →
1963

A Ki mit tud? Magyar Televízió kulturális tehetségkutató műsorának első kiadása, amelyet 1962. február 13[1] és június 24[2] között sugároztak és a döntőjét a Jégszínházban,[3] a Magyar Jégrevű Istvánmezei úti színházépületében rendezték meg.

A műsort Horváth Győző vezette. A zsűriben helyet foglalt Sulyok Mária színésznő, Rábai Miklós koreográfus, Várkonyi Zoltán színész-rendező, Kerekes János Magyar Állami Operaház karnagya és Szabó Béla KISZ Intézőbizottságának tagja, aki a zsűri elnöke is volt.

A győztesek között olyan későbbi ismert előadók szerepeltek, mint például Bakacsi Béla énekes vagy Gloviczki Péter bűvész (később nemzetközileg elismert érsebész). Itt tűnt fel Hacki Tamás füttyművész (később fül-orr-gégész és egyetemi tanár), Angyal János humorista,Koncz Zsuzsa előadóművész, Benkó Sándor és zenekara, illetve az ekkor még csak 14 éves Kern András (később elismert színművész) paródiaszámával.

Az évad áttekintése[szerkesztés]

Jelentkező produkciók és fellépők számának alakulása[4]
Produkciók száma Fellépők száma
Az első adás előtt 309 517
Az első adás után 521 1322
A második adás után 1320 2995
A harmadik adás után 1952 4887
A negyedik adás után bejelentették, hogy további jelentkezők meg­hallgatását már nem vállalják
Az első nyolc adásban a szavazatok alakulása[4]
Ki mit tud? adásai A nézői szavazatok száma
1. adás 898
2. adás 1099
3. adás 1652
4. adás 1677
5. adás 2425
6. adás 4812
7. adás 6710
8. adás 10 412
Összesen 29 685

A Magyar Televízió és a Kommunista Ifjúsági Szövetség által szervezett ifjúsági vetélkedő nyolc selejtezőből, két elődöntőből és egy döntőből állt. A selejtezőkből nyolc versenyzőt egyből a döntőbe juttathatott a közönség.

Az első kiírásban még nem voltak külön műfaji kategóriák, csupán egyéni versenyzők és együttesek. Itt jelent meg a döntőben a műsor színpadán egy vasúti személykocsikat megformáló díszlet (az ikonikus Ki mit tud?-os vonat), amelybe öt fő ülhetett bele (képviselve a három egyéni és a két együttes kategória versenyzőit). Az ötödik versenyszámot követően ha ugyanabban a kategóriában a zsűri jobbnak ítélt egy újabb versenyzőt, akkor ők helyet cseréltek, és a korábbi első „kiesett a vonatból”.

Az egyéni nyerteseknél az első díj részvétel volt a magyar delegációval az abban az évben tartott Világifjúsági Találkozón Helsinkiben. A két nyertes együttesnél az egyik első díj egy 19 napos Szovjetunióbeli körutazás, a másik pedig egy kéthetes balatoni táborozás.

Akik a vonatban maradtak a műsor végén: Bakacsi Béla (énekes), Gloviczki Péter (bűvész), Németh Imre (versmondó), Szilvai testvérek (klasszikus zene) és Borsodi Szénbányászati Tröszt tánczenekara (tánczene)[5]. A zsűri döntése nyomán a Szilvai testvérek a balatoni táborozást, a Borsodi tánczenekar a Szovjetunióbeli körutazást kapta meg.

A zsűri különdíját eredetileg Hacki Tamás és Angyal János kapta[5], akik egy-egy tíz és fél napos csehszlovákiai utazást nyertek. A döntő után a KISZ KB és a Ki mit tud? zsűrije a döntését megváltoztatva – és „a közönség kívánságát figyelembe véve” (sic!) – a három egyéni győztes mellett Hacki Tamás negyedikként utazhatott a helsinki VIT-re.[6][7]

A többi döntős versenyző a Corvin Áruház, a Képcsarnok Vállalat és a dorogi Ki Mit Gyűjt Klub által felajánlott tárgynyeremények közül választhatott. A tárgynyereményekért a zsűri által megadott sorrendben mehettek: először a Koncz Zsuzsa-Gergely Ágnes páros (egy-egy asztali lámpát választottak), majd a Kern András-Pintér Tibor duó (fényképezőgépet választották). Bár a végső pontozás nem ismert, ezek alapján megállapíthatóak a végső helyezések.

Döntő[szerkesztés]

      Győztes |       Különdíjas
Fellépési sorrend Versenyzők Műfaj Helyezés
1 Nyerges Kálmán és tánczenekara tánczene 18.
2 Cserdi Éva operaénekes 20.
3 Rácz Zoltán (tangóharmonika) népzene 15.
4 Szőnyi Gyula vers 16.
5 Állatorvostudományi Főiskola Akkord-Vokál együttese ének 11.
6 Kern András és Pintér Gábor paródia 9.
7 Hacki Tamás füttyművész Különdíjas
8 Bánkúti testvérek néptánc 14.
9 Szűcs Ildikó vers 12.
10 Műszaki Egyetem és a József Attila Gimnázium tánczenekara tánczene 19.
11 Angyal János paródia Különdíjas
12 Szél Katalin és Percze Miklós népdal 21.
13 Gloviczki Péter bűvész Győztes
14 Turmix együttes klasszikus zene 13.
15 Gartner Ilona és Ricker Ferenc artisták 10.
16 Bakacsi Béla ének Győztes
17 Szilvai testvérek klasszikus zene Győztes
18 Németh Imre vers Győztes
19 Koncz Zsuzsa és Gergely Ágnes ének 8.
20 Chinoin Gyógyszeráru Gyár népi táncegyüttese néptánc 17.
21 Borsodi Szénbányászati Tröszt tánczenekara tánczene Győztes

Megjegyzés:

  • Hacki Tamás eredetileg különdíjat kapott, majd a műsor után mégis csatlakozhatott a helsinki VIT-es delegációhoz.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Többek között a Szörényi Leventével és Szörényi Szabolccsal felálló Mediterrán együttes is szerepelt a Ki mit tud?-on, de csak az elődöntőig jutottak.[8]
  • A döntőbe került a Metro együttes is, de nem tudtak fellépni erősítőhiba miatt.[9]
  • A műsorvezető a Koncz–Gergely duóra a döntőben Gézengúzokként hivatkozott, mivel korábbi előadásukban ezt a számot adták elő. A döntőben meg is ismételték a dalt (Harsányi Béla–Brand István: Nagymami című dal után), de Ki mit tud?-ra aktualizált szöveggel.
  • A közönség hangos nemtetszésének adott hangot, amikor Hacki Tamásnak át kellett adnia a helyét a vonatdíszletben.
  • A Ki mit tud?-os döntőbeli könnyűzenei előadókkal egy albumot is kiadtak.[10] Bakacsi Béla által előadott Ave Maria-dal nem sokkal korábban már felvételre került egy másik előadóval. Ezért egy másik dalt (Johnny Tillotson: Poetry in Motion) énekelt fel az albumra.[3]
  • A helsinki VIT-re utazás előtt – az akkori korszakra jellemzően a vasfüggönyön túli utazás miatt – eligazítást tartottak. Erről Bakacsi azt mondta: „A mi Gyuri bácsink (Marosán György politikus, akkoriban Kádár János helyettese) ordítva tartott kiselőadást a „rothadó kapitalizmusról,” szigorúan megtiltva nekünk, hogy nyugatiakkal barátkozzunk. A társaságba be voltak építve természetesen az »elvtársak«, nagyjából tudtuk, hogy kit hova tehetünk. Jöttek velünk a Belügyminisztériumból is, de ezt akkoriban nem tekintettük különösebb szenzációnak, jóformán magától értetődő volt."[3]
  • A Ki mit tud?-on a Benkó Dixieland Band még Műszaki Egyetem és a József Attila Gimnázium tánczenekara néven szerepelt.[11]
  • A Csinibaba c. filmben a főszereplő a Ki Mit Tud? vetélkedő közben a színfalak mögött egy szabóba botlik, aki megkérdezi a főszereplőt: „ – Mész Helsinkibe, nem? Akkor te a Benkó Dixielandből vagy.” Valójában a Benkó Dixieland soha nem nyert Ki mit tud?-ot (három alkalommal végeztek kategóriájukban a második helyen).[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pest Megyei Hirlap, 1962. február (6. évfolyam, 26–49. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. július 8.)
  2. Pest Megyei Hirlap, 1962. június (6. évfolyam, 126-151. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. július 8.)
  3. a b c http://poptortenetiemlekpont.hu/doc/BakacsiBela.pdf 5-7 oldal
  4. a b Karácsondi Miklós: A "Ki mit tud?"-jelenség (Rádió és Televízió szemle, 1978 X. évf. 1. sz. 47-60. oldal)
  5. a b https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-c2hsMndzN3B0K21IcE1QaGwxZjZoYzBxaUUvaFFnTmtsdlJxY243elFPOD0 Rádió és Televízió újság 1962. év, 26. szám 6. oldal
  6. https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-N3F4SGlBWEJHSHpVUjhPaUl4N2I2OHdOT3NGNmNYalVmNFBPa3pySXFaaz0
  7. Dunavolgyipeter.hu – TV-történelem hiteles forrásból. www.dunavolgyipeter.hu. (Hozzáférés: 2022. július 8.)
  8. Szörényi Szabolcs-életútinterjú (rezümé) – Poptörténeti emlékpont. poptortenetiemlekpont.hu. (Hozzáférés: 2022. május 14.)
  9. András, Bajtai: A Ki mit tud? legnagyobb botránya volt – Így járt pórul Zorán a döntőben (magyar nyelven). www.femina.hu, 2017. március 13. (Hozzáférés: 2022. május 16.)
  10. Koncz Zsuzsa, Gergely Ágnes, Hacki Tamás, Bakacsi Béla, Hannea Aladár – Ki Mit Tud?” (angol nyelven).  
  11. Hallottad hírét Winkelmayeréknek? (magyar nyelven). Librarius.hu, 2013. március 8. (Hozzáférés: 2022. május 16.)
  12. Benkó Sándor – Mindhalálig dixieland. jbsz.hu. (Hozzáférés: 2022. április 30.)

Források[szerkesztés]