Keve Mihály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Keve Mihály (Mezőtúr, 1914. – Kondoros, 1957.február 12.) magyar karhatalmista főhadnagy, aki gyilkosság áldozata lett.

Élete[szerkesztés]

Keve Mihály 1914-ben született Pogácsa Mihály (más források szerint Hoffmann Mihály) néven, azonban nevét megváltoztatta, mivel pogácsának gúnyolták miatta. Előéletéről viszonylag keveset lehet tudni. 1952-ben ismerkedett meg Mihály Rozáliával (1926-2021),akivel 1953.március 22.-én házasságot kötöttek Mezőtúron. A párnak egy fia született, Keve Attila (1953.december- ?).

A gyilkosság[szerkesztés]

1957.február 12.-én este Keve Mihály eltávozást kapott őrhelyéről, és hazaindult. Másnap reggelre meg volt beszélve egy disznóvágás egy ismerősénél, ahol megígérte, hogy segít. Keve késő estig sem ért haza, felesége azonban - eleinte - nem gondolt semmi rosszra, és lefeküdt aludni. Másnap hajnalban a nőt a férje barátja ébresztette, akinél a disznóvágás volt. Ők ezután elindultak megkeresni Kevét, de nem akadtak a nyomára, így értesítették a rendőrséget. Az ügyben Békécsabáról érkeztek rendőrök, akikhez csatlakozott a katonaság Szegedről, és egy kutyás nyomozócsoport Pestről (utóbbi felügyelve volt a Belügyminisztérium által). A nyomozást nehezítette, hogy február 13-án esni kezdett a hó, ami hosszú ideig nem állt el. Keve Mihály holttestét végül egy héttel eltűnése után találták meg egy romtanyán, ahol a nyomozók addig sokszor megálltak pihenni keresés közben. Érdekesség, hogy a kutyák semmit nem jeleztek a test közelében (valószínűleg a hóesés miatt). Az ügy első számú gyanúsítottja Mihály Rozália volt. A gyilkosság ügyében nem a rendőrség, hanem az Állambizottsági Vizsgálati Alosztály végezte a nyomozást. Mihály Rozália az eljárás idejére Mezőtúrra költözött a nővéréhez. Innen fekete autó vitte kéthetente Debrecenbe kihallgatásra, ahol nagyon durván vallatták. Az egyik vallatás alkalmával egy éjszaka alatt megőszült a haja. Mihály Rozáliát végül tisztázták a vádak alól.[1][2]

1961-ben rendőrségi feljelentés érkezett egy Vajgel Mihály nevű férfi ellen. Vajgel ekkor 28 éves volt, Keve Mihályhoz hasonlóan Mezőtúron született. Budapesten élt a XIII. kerületben, és zenészként dolgozott. A férfi Angyalföldön udvarolt egy nőnek, akinek eldicsekedett azzal, hogy kondorosi otthonában két fegyvert is tart, és azok közül az egyikkel tervezi kirabolni a Béke körúti postafiókot. A nő feljelentést tett, és a rendőrség házkutatást tartott a férfi kondorosi otthonában, ahol megtalálták a két fegyvert. A vizsgálat kiderítette, hogy az egyik fegyver Keve Mihályé volt. Az ügyben újraindították a nyomozást, és letartóztatták Vajgel Mihályt, valamint Nyemcsók Györgyöt és Gulyás Tamást, akikről feltételezték, hogy részt vehettek a gyilkosságban.

Miután a tetteseket elfogták, kiderült, mi történt pontosan 1957. február 12-én este. Keve Mihály, miután eltávozást kapott, közös ivászaton vett részt a három elkövetővel. Nyemcsók Györggyel beszélgetett sokáig, majd hazaindult. Vajgel, Nyemcsók és Gulyás a bokrok mögött rejtőzve követték áldozatukat, Keve viszont észrevette, hogy valakik követik, és elővette a fegyverét, majd azzal a kezében kiabált a bokrok felé, hogy jöjjenek elő. Nyemcsók György elő is jött, és bizalmasan mondta Kevének, hogy nyugodtan tegye el a fegyvert. A gyanútlan főhadnagy ezt meg is tette. Ezután ismét beszélgetett Nyemcsókkal egy rövidebb ideig, majd elköszönt, és folytatni akarta az útját hazafelé. Amikor Nyemcsók felé nyújtotta a kezét, hogy búcsúzóul kezet fogjon vele, a férfi magához rántotta. Vajgel és Gulyás ekkor jöttek elő a bokorból, és a földre nyomták Kevét, aki segítségért kiáltozott. Ekkor Vajgel előrántotta kését, és elvágta Keve Mihály nyakát. Kevét ezután hurcolták a romtanyára, ahol ráborítottak egy falat is. A gyilkosság után a három elkövető Hunyára akart menni, ahol egy rendőrt akartak megölni, erről azonban a kései időpont miatt lemondtak.[3][4]

Emlékezete[szerkesztés]

1991-ig róla volt elnevezve egy utca Kondoroson.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egy éjszaka megőszült a politikai vizsgálat során történt „meghallgatáson” a megölt karhatalmista özvegye: ezt tették vele. www.blikk.hu (2023. február 11.) (Hozzáférés: 2024. február 23.)
  2. Dulai Péter: Karhatalmista férje megölésével gyanúsították, verték, vallatták, megalázták, majd évekkel később elfogták a valódi tetteseket. eletellenibuncselekmenyek.hu (2021. június 6.) (Hozzáférés: 2024. február 23.)
  3. Varga Tibor: Kézrekerültek a kondorosi gyilkosok. Békés Megyei Népújság, XVI. évf. 187. sz. (1961. augusztus 10.) 4. o.
  4. Vajgel Mihály és társai. urbant.tothj.com (Hozzáférés: 2024. február 23.)
  5. Kondoros város valaha volt és jelenkori utcanevei. www.sulinet.hu (Hozzáférés: 2023. február 23.)

További információk[szerkesztés]

  • Erdmann Gyula: Békés megye 1956-ban I. Gyula: Békés Megyei Levéltár. 2006. = Forráskiadványok a Békés Megyei Levéltárból, 22.  
  • Erdmann Gyula: Békés megye 1956-ban III/1. Gyula: Békés Megyei Levéltár. 2008. = Forráskiadványok a Békés Megyei Levéltárból, 25.