Kenai-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kenai-folyó
Kenai-folyó
Kenai-folyó
Közigazgatás
OrszágokUSA
államAlaszka
TelepülésekKenai, Soldotna.
Földrajzi adatok
Hossz132 km
Vízgyűjtő terület5210 km²
ForrásKenai-tó
é. sz. 60° 29′ 35″, ny. h. 149° 48′ 39″
TorkolatCook Inlet
é. sz. 60° 32′ 55″, ny. h. 151° 15′ 40″
Elhelyezkedése
Térkép
Kenai-félsziget
Kenai-félsziget
A Wikimédia Commons tartalmaz Kenai-folyó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kenai-folyó egy 132 km hosszú folyó az Amerikai Egyesült Államok Alaszka államában, a Kenai-félszigeten. A 'Kenai', Dena'ina nyelven Kahtnu.

Földrajz[szerkesztés]

A Kenai-folyó vize a Kenai-hegység olvadó hó- és jégtömegéből származik. A Kenai-folyó a Kenai-tóból ered, úgy, hogy a Kenai-tó összeszűkül, amikor áthalad a Kenai-kanyon szűk hasadékán, felgyorsul és gyorsfolyású folyó lesz belőle. Ez a szakasz 3,2 km hosszon tart, ekkor a folyó lelassul és beletorkollik a Russian-folyó Cooper Landing közelében. A Kenai-tótól 27,8 km-re a folyó eléri a Skilak-tavat. A folyó ezután elhagyja a tavat és 34 km után a Cook Inletnél, Kenai és Soldotna városok mellett torkollik be a Csendes-óceánba.

Élővilág[szerkesztés]

A Kenai-folyó a legnépszerűbb sporthorgász úticél Alaszkában. A folyó bővelkedik a különféle lazacokban (királylazac, gorbusalazac, vörös lazac). [1][2][3][4] Itt fogták ki a világrekorder (44 kg-os) királylazacot 1985-ben. A folyó nem bővelkedik úgy királylazacban, mint Alaszka többi folyója, de a Kenai az itt élő hatalmas példányokról ismert. A folyóban él még szivárványos pisztráng és Dolly Varden pisztráng, mely több mint 76 cm hosszúra is megnőhet. A folyó környékén számos madárfaj, medve és jávorszarvas él. A folyó torkolatától 6 mérföldre, belugákat lehet megfigyelni. A folyó közelében számos állami üdülőpark és vadrezervátum található.[5]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kenai River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. The Kenai River. Alaska Department of Fish and Game
  2. About KRSA. Kenai River Sportsfishing Association. [2012. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 10.)
  3. Kenai River Facts. Mystic Fishing
  4. Boat Waves on Johnson Lake and Kenai River, Alaska. - Final rept.. U.S. Department of Commerce. [2008. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 3.)
  5. Archivált másolat. [2022. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 10.)

További információk[szerkesztés]