Kanada Josinori

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kanada Josinori
金田 伊功
Született1952. február 5.
Nara prefektúra,  Japán
Elhunyt2009. július 21. (57 évesen)
Állampolgárságajapán
Nemzetiségejapán
Foglalkozásaanimátor
Halál okaszívinfarktus

SablonWikidataSegítség

Kanada Josinori (金田 伊功; (Nara prefektúra, 1952. február 5.2009. július 21.); Hepburn: Yoshinori Kanada?) nagy hatású japán animátor. Egyik legismertebb munkája az 1984-ben megjelent Birth című anime, mely egyike volt a világ első OVA filmjeniek. Habár nem volt túl sok sajátos karakterdizájnja, híres volt animációs technikáiról. Ő dolgozott a Macumoto Leidzsi mangájából készült Ginga Tecudó 999 (nyugaton Galaxy Express 999 címen terjedt el) című kultikus, 1979-es animeadaptációján, valamint a Harmagedon: Genma taiszen című 1983-as, szintén nagyon sikeres sci-fi animén. Ez a két anime az elkövetkezendő japán animátorok generációra óriási hatást gyakorolt. Részben ezen animék ihlették meg Murakami Takasi superflat nevű grafikai mozgalmát is. Az 1980-as és 1990-es években Kanada együtt dolgozott a szintén híres Mijazaki Hajaóval, akivel közösen több filmet is készítettek. Ezek közé tartozik a Nauszika – A szél harcosai, a Laputa – Az égi palota, A Kiki – A boszorkányfutár, A vadon hercegnője, a Porco Rosso – A mesterpilóta és a Totoro – A varázserdő titka.

Kanada úttörőnek számított az animációs igazgatók között is. Megengedte alkalmazottainak, hogy a saját stílusukat vigyék bele az animációk elkészítésébe, így járulva hozzá a tehetséges rajzolók művészi szabadságához. Ötvenhét évesen hunyt el, szívroham végzett vele 2009. július 21-én.[1]

Munkái és közreműködései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Animator Yoshinori Kanada Reportedly Passes Away. Anime News Network, 2009. július 22. (Hozzáférés: 2009. július 22.)

További információk[szerkesztés]