Kajakosok a Yerres-en (Caillebotte-kép)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kajakosok a Yerres-en (Les Périssoires)
MűvészGustave Caillebotte (1878)
TípusZsánerfestmények
Magasság155 cm
Szélesség108 cm
MúzeumRennes-i szépművészeti múzeum
TelepülésRennes

A Kajakosok a Yerres-en (Les Périssoires) Gustave Caillebotte festménye, amely a rennes-i szépművészeti múzeum (Musée des beaux arts de Rennes) gyűjteményének része.

Keletkezése[szerkesztés]

1877–1878-ban Caillebotte számos festményt készített a természetben, elsősorban vízparti környezetben. Családjának a Párizshoz közeli Yerresben volt birtoka, amely az azonos nevű folyó partján fekszik. Gustave Caillebotte rendszeresen evezett, és sorozatának egyik kedvenc témájává a csónakok, hajósok váltak. Az impresszionisták negyedik, 1879-es kiállítására beküldött 35 képének jelentős részét ezek a festmények tették ki.[1][2][3]

A festmény a szabadidő 19. századi, az 1870-es években még újnak számító eltöltési lehetőségét jeleníti meg. A festmény egy triptichon központi eleme, a másik két kép horgászást és úszást ábrázol. A képen számos, Caillebott-ot és az impresszionistákat jellemző stíluselem, az apró ecsetvonásokkal való kivitelezés, a modern élet tevékenységeinek ábrázolása, a szabad tér, a fényképekre és a japán metszetekre emlékeztető keretezés, a légkör visszaadásának pontosságára való törekvés figyelhető meg.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • National Gallery of Art: Skiffs. National Gallery of Art. Hozzáférés ideje: 2024. április 9. 
  • Musée des Beaux-Arts de Lyon: Partie de bateau by Gustave Caillebotte. Musée des Beaux-Arts de Lyon. Hozzáférés ideje: 2024. április 9. 
  • The Art Story: Gustave Caillebotte. The Art Story. Hozzáférés ideje: 2024. április 8. 
  • Musée des beaux arts de Rennes: Helyszíni tájékoztató tábla. Musée des beaux arts de Rennes. Hozzáférés ideje: 2024. április 27.