Károly utca (Prága)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Károly utca
Ország Csehország
Település
NévadóIV. Károly német-római császár
Elhelyezkedése
Károly utca (Prága)
Károly utca
Károly utca
Pozíció Prága térképén
é. sz. 50° 05′ 10″, k. h. 14° 24′ 55″Koordináták: é. sz. 50° 05′ 10″, k. h. 14° 24′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Károly utca témájú médiaállományokat.
A behavazott Károly utca éjjel (2010-ben)

A Károly utca (Karlova ulice) a Kis tér (Malé náměstí) és a Keresztesek tere (Křižovnické náměstí) között, nagyjából K–Ny irányban kanyarog a Károly híd felé Prága óvárosában.

Koordinátái:

  • északi szélesség 50° 5' 10"
  • keleti hosszúság 14° 24' 55".

Története[szerkesztés]

Amikor még Prága egyetlen hídja a Károly híd volt, a hozzá vezető utca volt az Óváros egyik főutcája. A koronázási menet ezen az útvonalon haladt a hídhoz (majd kapaszkodott fel a Kisoldalon át a várhoz.[1]

A 44/a ház nevezetessége, hogy itt (e ház elődjében) lakott 1607–1612 között Johannes Kepler. A Colloredo–Mansfeld-palotában (Karlova 2) működött 1941–1948 között Vladimír Žikeš kiadója.

A 17–18. században arról volt nevezetes, hogy sok kézműves lakott itt, főleg cipészek.[2]

1803-ban az utca nagy része leégett. A megsemmisült barokk épületeket zömmel jellegtelen házakkal pótolták.[2]

A 20. század elején itt nyílt meg Prága első mozija.[2]

Az utca[szerkesztés]

A sétálóutcát kizárólag gyalogosok használhatják. Határos a Clam-Gallas-palotával is, de annak ebből az utcából nincs bejárata,

Látnivalók, építészeti érdekességek[szerkesztés]

Művészettörténetileg legjelentősebb értéke Szeminárium utca sarkán álló, és az Arany kúthoz (U zlaté studny) címzett ház (175/3.), amelyet Jan Oldřich Mayer 1701-ben faragott barokk domborművei díszítenek. [1]

További nevezetes házai:

  • Kepler-házJohannes Kepler egykori lakóházában rendezték be a nagy csillagászról elnevezett Kepler-múzeumot,[3] amely 2009-től 2017 végéig működött ebben az épületben. Ekkor a gyűjteményt a Prágai Nemzeti Műszaki Múzeum vette át, de új elhelyezése sem bizonyult megfelelőnek. Ezért 2022 elején a kiállítást ismét bezárták, és úgy tervezték, hogy még azévben a Prágai Planetáriumba helyezik át.

Fontos intézmények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Karlova (Praha) című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Idegenvezető: Jindřich Pokorný et al.: Prága. Idegenvezető. (Sportovní a turistické nakladatelstcí) Praha, 1957. p. 25..
  • Szombathy: Szombathy Viktor: Prága (Panoráma, Külföldi városkalauz, Franklin Nyomda, Budapest) p. 98.