Juzsmasavia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juzsmasavia
A Juzsmasavia Jak–40-es utasszállító repülőgépe a Boriszpili nemzetközi repülőtéren
A Juzsmasavia Jak–40-es utasszállító repülőgépe a Boriszpili nemzetközi repülőtéren
OrszágUkrajna
IATA: 2N  ICAO: UMK   Hívójel: YUZMASH
Adatok
Alapítás1985
Flotta mérete4 db (1 db aktív)
Flotta repülőgép típusa

SzékhelyDnyipro
A légitársaság weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Juzsmasavia témájú médiaállományokat.

A Juzsmasavia (ukránul: Южмашавіа), teljes nevén Juzsmasavia Légi Szállítmányozási Vállalat (Авіаційна транспортна компанія «Южмашавіа», magyar átírásban: Aviacijna transzportna kompanyija Juzsmasavia) ukrán légitársaság, amely korábban légi teher- és utasszállítással foglalkozott. Napjainkban csak légi teherszállítást végez és egy teherszállító repülőgépet üzemeltet. Székhelye Dnyipróban található, bázisrepülőtere a Hosztomeli repülőtér.

Története[szerkesztés]

A légitársaság elődje 1983-ban alakult meg mint a rakétagyártással foglalkozó dnyipropetrovszki Déli Gépgyár (ukránul: Pivdenmas, oroszul: Juzsmas) légi szállító részlege, amely a céges személyszállításokat biztosította a gyár és a szovjet űrprogram helyszínei, valamint a katonai lőterek között. Ehhez a feladathoz VIP kivitelű utasszállító repülőgépeket üzemeltettek. 1993-ban alakult légitársasággá, amely az anyavállalat alárendeltségében működik. Az utasszállítást charterjáratokkal teljesítik, ehhez 12, 17 és 32 személyes VIP kivitelű Jak–40-eseket használnak.[1] A légitársaság egy 22,7 ha területű bázissal rendelkezik a Dnyiprói nemzetközi repülőtéren.[2] A cég jogosult haditechnikai eszközök és kettős (polgári és katonai) rendeltetésű áruk szállítására is.

Flotta[szerkesztés]

A cég személyszállításra Jak–40-es, teherszállításra Il–76-os repülőgépekkel rendelkezik. A légitársaságnál a fennállása óta összesen hét repülőgép üzemelt.

Jelenleg négy repülőgép van a légitársaság tulajdonában. Ezek közül 3 db Jak–40, amelyek üzemen kívül, tárolás alatt vannak. Továbbá egy darab 1980-ban gyártott Il–76T teherszállító repülőgép (UR-CPV), amely üzemben van. A gépet 2018 óta használja a Juzsmasavia, 2017-ben újították fel Bila Cerkvában.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]