Johanniter International

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johanniter International
Join tagszervezetei különböző országokban
Join tagszervezetei különböző országokban

Alapítva2000
Típusnemzetközi non-profit NGO
TevékenységElsősegély, egészségügyi ellátás, szociális szolgáltatások, ifjúsági munka és nemzetközi humanitáriánus segítségnyújtás
SzékhelyBrüsszel, Belgium é. sz. 50,844082°, k. h. 4,380518°
ElnökChristian Velten-Jameson
Kulcsemberek
  • Elnökhelyettes:

Ian Mackenzie

  • Ügyvezető:
Daniel McCormack
Működési régióEurópa és a Közel-Kelet
Dolgozók száma100 000 önkéntes

Johanniter International (Belgium)
Johanniter International
Johanniter International
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 50′ 39″, k. h. 4° 22′ 50″Koordináták: é. sz. 50° 50′ 39″, k. h. 4° 22′ 50″
A Johanniter International weboldala

A Johanniter International (JOIN) a Johannita Rendek Szövetségéhez tartozó jótékonysági szervezetek nemzetközi hálózata.[1] 2000-ben alapították, irodája Brüsszelben, Belgiumban működik. A hálózatnak az Európában és a Közel-Keleten található 16 tagszervezete többek között sürgősségi betegellátás, egészségügyi és szociális szolgáltatások, valamint nemzetközi humanitárius segítségnyújtás céllal működik.[2] Összesen több mint 100.000 önkéntes áll e jótékonysági szervezetek rendelkezésére. A JOIN elsődleges célja a legjobb gyakorlatoknak a tagok közötti cseréjének az elősegítése, a tagok szorosabb együttműködésének az elérése európai és nemzetközi szinten, illetve a tagok érdekeinek a képviselete európai szinten.

2006 óta a JOIN belga törvények szerint bejegyzett szervezet, association sans but lucratif jogi státusszal, azaz non-profit szervezetként. A JOIN-nak jelenleg tizenhat tagja van, így Ausztriában, Cipruson, Angliában, Dániában, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Hollandiában, Lengyelországban, Svédországban és Svájcban, valamint közéjük tartozik a St John Eye Kórházcsoport is Jeruzsálemben. A tagszervezetek mindegyike olyan nemzeti jótékonysági szervezet, amelyek eredete a Szent János Rendre – The Most Venerable Order of St John of Jerusalem (Anglia), der Johanniterorden (Németország), Johanniter Orde in Nederland (Hollandia) und Johanniterorden i Sverige (Svédország) – vezethető vissza.

Tagszervezetek[szerkesztés]

Ország Név Weboldal
 AUT Johanniter-Unfall-Hilfe Johanniter-Unfall-Hilfe
 CYP St John Association and Brigade St John Association and Brigade
 DNK Johanniterhjælpen [1]
 ENG St John Ambulance in England St John Ambulance in England
 EST Sihtasutus Johanniitide Abi Eestis Sihtasutus Johanniitide Abi Eestis
 FIN Johanniterhjälpen i Finland Johanniterhjälpen i Finland
 FRA Association des oeuvres de Saint-Jean Association des oeuvres de Saint-Jean
 GER Johanniter-Unfall-Hilfe Johanniter-Unfall-Hilfe
 HUN Johannita Segitö Szolgála Johannita Segitö Szolgála
 ITA Soccorso dell'Ordine di San Giovanni Italia Soccorso dell'Ordine di San Giovanni Italia
Jeruzsálem St John Eye Hospital Group St John Eye Hospital Group
 LAT Sveta Jana Palidziba Sveta Jana Palidziba
 NED Johanniter Orde in Nederland Johanniter Hulpverlening
 POL Joannici Dzieło Pomocy Joannici Dzieło Pomocy
 SWE Johanniterhjälpen i Sverige Johanniterhjälpen
 SUI Œuvre d’Entraide de la Commanderie Suisse de l’Ordre de St Jean Oeuvre d’Entraide de la Commanderie Suisse de l’Ordre de St Jean

Tevékenységi területek[szerkesztés]

Bár a 16 tagszervezet által nyújtott szolgáltatások igen eltérőek, a humanitárius és szociális segítségnyújtás azonos alapokon nyugszik mindegyikük esetében. Munkájukat önkéntesekkel és alkalmazottakkal végzik, hogy segítsék az embereket mindennapi szükségeikben és krízishelyzetben egyaránt. Szolgáltatásaik, támogatásuk mindenki számára nyitva állnak. A JOIN tagok sok egyéb mellett a sürgősségi betegellátás, betegszállítás és elsősegélynyújtás;[3][4][5][6][7][8] elsősegély nyújtási képzés,[9][10] nemzetközi humanitárius segítségnyújtás,[11][12] ifjúsági munka,[13][14][15] étel- és ruha adolmányozás, oktatási intézmények, fogyatékkal élők számára nyújtott szolgáltatások, illetve az idősgondozás terén tevékenyek. Az elmúlt években a JOIN zászlaja alatt kezdeményezések indultak Dzsibutiban (nőcsoportok, oktatási projektek és együttműködések), Pakisztánban (humanitárius segély és egészségügyi ellátás), valamint a 2010-es földrengést követően Haitiban (egészségügyi ellátás és élelmiszer ellátmányok).

A Johanniter International Brüsszelben[szerkesztés]

A JOIN Iroda Brüsszelben található. Az Európai Unió intézményeihez való közelsége révén lehetősége van nyomon követni a JOIN tagok számára kiemelten fontos, európai szintű változásokat, történéseket. Ezen felül az iroda erősíti a tagok közötti kapcsolatokat és elősegíti az információcserét, valamint koordinálja a tagok tevékenységét a különböző munkacsoportokban, illetve egyéb üléseken, hogy elősegítse az együttműködésüket például a szociális és egészségügyi politikák, a sürgősségi betegellátás és humanitárius segítségnyújtás terén. Az Iroda a JOIN tagok érdekeit képviseli különböző NGO érdekcsoportokban, illetve az uniós intézményekben. Mindezt az önkéntesség terén például az Önkéntesség Európai Évének (2011) Szövetsége keretében teszi, amelynek a JOIN alapító tagja. A JOIN segítette az Európai Önkéntesség Szakpolitikai Menetrendjének (Policy Agenda for Volunteering in Europe – PAVE) kiadását, hogy e javaslatok révén elősegítse egy hatékonyabb európai politikai keret megteremtését az önkéntesek és szervezeteik számára. A brüsszeli iroda támogatja továbbá a Johanniter International Assistance, a német Johanniter-Unfall-Hilfe egyik egységének a munkáját is azáltal, hogy beszámol a brüsszeli szereplők tevékenységéről a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás, az európai polgári védelem és a katasztrófacsökkentés terén.

Munkacsoportok[szerkesztés]

Mivel a JOIN arra törekszik, hogy tagjai az információcsere és a szorosabb együttműködés révén előnyökhöz jussanak, a munkacsoportok a JOIN egyik legfontosabb intézményét jelentik. A munkacsoportok nemcsak az információ- és tapasztalatcsere fórumaként szolgálnak, hanem a JOIN tagoknak arra is módjuk nyílik itt, hogy lehetséges közös projekteket dolgozzanak ki. A hálózaton belüli erőforrások egyesítésével ugyanis a tagok olyan projekteket valósíthatnak meg, amelyekhez egymaguk talán nem rendelkeznének elegendő kapacitással. A munkacsoportok biztosítják a JOIN részvételen alapuló, transzparens felépítését is, hiszen a munkacsoportokban való részvétel lehetősége nemcsak hogy nyitva áll minden tag számára, hanem kifejezetten javasolt. Az, hogy az információcserét, illetve együttműködést állandó gyakorisággal érdemes kialakítani, vagy egyetlen találkozóra összpontosítani, elsősorban a munkaterülettől függ. Így a rendszeresen (évente kétszer) ülésező állandó munkacsoportokon túl a JOIN szervez alkalmi megbeszéléseket is, hogy a tagok lehetőséget kapjanak arra, hogy megosszák véleményüket, ismertessék érdekeiket, illetve megismerjék másokét is. Ezek témája lehet például egészségügyi vonatkozású: elsősegélynyújtási kézikönyvek, együttműködés az Európai Elsősegélynyújtási Tanácsra vonatkozóan, vagy lehetséges együttműködés a betegszállítás terén, hogy csak néhány példát említsünk. Jelenleg, a JOIN négy állandó munkacsoporttal rendelkezik:

Önkéntesség
A munkacsoport szerepe 2011-ben döntő fontosságú volt a JOIN-nak az Önkéntesség Európai Évéhez (2011) kapcsolódó munkája előkészítésében, illetve Volunteer Swap elnevezésű, önkéntesek cseréjét célzó, Európára kiterjedő program kivitelezésében.
Humanitáriánus segítségnyújtás
A Johanniter International Assistance a németországi Johanniter-Unfall-Hilfe végrehajtó egysége a nemzetközi humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos tevékenységek terén. Nemzetközi partnerkapcsolatok kialakítását ösztönzi projektek végrehajtásához, valamint segíti a JOIN tagok közötti együttműködést. A Johanniták nemzetközi katasztrófacsökkentési csoportja – JOIN önkéntesek részvételével – már sikerrel teljesítettek olyan valós katasztrófacsökkentési műveletekben, mint a Haiti földrengés esetében. Az egység igazgatója, Guido Dost, a JOIN munkacsoport vezetője is.
Ifjúság
Az ifjúsági munkacsoport résztvevői a JOIN tagok ifjúsági tevékenységeit illető közös érdekeket vitatják meg, így például elsősegélynyújtási képzéseket és versenyeket, fiatalok csereprogramját, stb. A munkacsoport számos bilaterális cserét is elősegít a JOIN tagok között.
PR és Marketing
Ez a munkacsoport foglalkozik a JOIN médiatevékenységéhez kapcsolódó valamennyi üggyel, így a weboldallal, a kiadványokkal, valamint a szervezeti arculattal és a szervezeti design-nal is. Létrehozta például a JOIN logót, valamint segített a JOIN tevékenységét bemutató brossúrák elkészítésében. A rendszeres találkozókon a résztvevők megosztják tapasztalataikat, a legjobb gyakorlatokat és a know-how-t. A csoportmegbeszélések részét képezik továbbá olyan kapcsolódó témák is, mint az adományszervezés, illetve orvosi berendezések adás-vétele a JOIN-on belül. 2011-ben a PR és Marketing csoport jelentős mértékben hozzájárult a JOIN nyilvános tevékenységéhez az Önkéntesség Európai Éve (2011) keretében is.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Johanniter International "What is JOIN?" Archiválva 2015. december 22-i dátummal a Wayback Machine-ben, dátum: 27 September 2012
  2. Johanniter International "Tagszervezetek" Archiválva 2016. január 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, dátum: 27 September 2012
  3. Johanniter-Unfall-Hilfe e.V. "Német Johanniter mentőszolgálat", dátum: 27 September 2012
  4. Österreichische Johanniter-Unfall-Hilfe "Osztrák Johanniter mentőszolgálat" Archiválva 2014. március 24-i dátummal a Wayback Machine-ben, dátum: 27 September 2012
  5. St John Ambulance "Emergency response", dátum: 27 September 2012
  6. Soccorso dell`Ordine di San Giovanni "Servizi offerti" Archiválva 2013. február 22-i dátummal a Wayback Machine-ben, dátum: 27 September 2012
  7. Sveta Jana Palidziba "Transporta pakalpojumi", dátum: 27 September 2012
  8. St John Cymru Wales "Patient transport", dátum: 27 September 2012
  9. St John Cymru Wale "First aid trainings", dátum: 27 September 2012
  10. Johanniter-Unfall-Hilfe e.V. "Erste-Hilfe-Kurse", dátum: 27 September 2012
  11. Johanniter International Assistance "Die Johanniter-Auslandhilfe", dátum: 27 September 2012
  12. Association des oeuvres de Saint-Jean "Assistance Internationale", dátum: 27 September 2012
  13. St John Ambulance "Young people", dátum: 27 September 2012
  14. Johanniter Jugend "johanniter jugend", dátum: 27 September 2012
  15. Johanniter-Unfall-Hilfe in Österreich "Kinder und Jugend" Archiválva 2012. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben, dátum: 27 September 2012

További információk[szerkesztés]