João Pessoa Cavalcanti de Albuquerque

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
João Pessoa Cavalcanti de Albuquerque

Született1878. január 24.
Umbuzeiro
Elhunyt1930. július 26. (52 évesen)
Recife

Foglalkozáspolitikus
IskoláiFaculdade de Direito do Recife
Halál okalőtt seb
A Wikimédia Commons tartalmaz João Pessoa Cavalcanti de Albuquerque témájú médiaállományokat.

João Pessoa Cavalcanti de Albuquerque (Umbuzeiro, 1878. január 24.Recife, 1930. július 26.) Paraíba kormányzója volt 1928 és 1930 között.

Élet és karrier[szerkesztés]

Pessoa 1878. január 24-én született a Paraíba állam-beli Umbuzeiroban. 1895-ben beiratkozott a Praia Vermelha Katonai Akadémiára, de a tanfolyam elvégzése előtt abbahagyta. 1899-ben csatlakozott a Faculdade de Direito do Recife-hoz (Recife Jogi Kar), majd 1904-ben érettségizett[forrás?]. 1909-től ügyvédként dolgozott Rio de Janeiróban, a Pénzügyminisztériumban és a haditengerészetnél.

1919-ben Epitácio Pessoa, João Pessoa nagybátyja Brazília elnöke lett, és Joãót a Legfelsőbb Katonai Bíróság miniszterévé tették.

1928-ban João Pessoát Paraíba kormányzójává választották, és ebben a szerepében az állam politikai és közigazgatási struktúrájának reformját kísérelte meg, és adókat vetett ki a Paraíba és a Recife kikötője közötti kereskedelemre. Az 1930-as elnökválasztáson Pessoa nem volt hajlandó támogatni a republikánus jelöltet, Júlio Prestest. Prestes megnyerte a választásokat, és egyik támogatója, José Pereira Lima ezredes lázadást vezetett Pessoa tartományi kormánya ellen, a szövetségi kormány együttműködésével.[1] 1930. július 26-án Pessoa hivatalos látogatáson volt Recife-ben, amikor lelőtték.[2] A merénylet felkavarta a közvéleményt a szövetségi kormány és Washington Luís leköszönő elnök ellen. Nem sokkal Pessoa halála után Washington Luís helyén Getúlio Vargas lett az elnök.

Emlékezete[szerkesztés]

Paraíba állam székhelyét, korábban Parahyba, 1930 szeptemberében João Pessoa névre keresztelték. Pessoáról megemlékeznek a Paraíba állami zászlóban is, amelyen szerepel a Nego ("tagadom") szó, utalás arra, hogy Pessoa nem volt hajlandó elfogadni Júlio Prestes elnököt.

A zászló színei, a piros és a fekete, a merénylet és az azt követő gyászidőszak alatt ontott vért jelképezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biografia de João Pessoa. biografias.netsaber.com.br. (Hozzáférés: 2021. május 14.)
  2. Font, Mauricio A. (9 July 2010). Coffee and Transformation in Sao Paulo, Brazil. Lexington Books. pp. 225–6.