Játssz a túlélésért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Játssz a túlélésért
(Surviving the Game)
1994-es amerikai televíziós film
RendezőErnest R. Dickerson
ProducerFred C. Caruso
Műfaj
ForgatókönyvíróEric Bernt
Főszerepben
ZeneStewart Copeland
OperatőrBojan Bazelli
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő92 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1994
További információk
SablonWikidataSegítség

A Játssz a túlélésért (eredeti cím: Surviving the Game) 1994-ben bemutatott amerikai akciófilm-thriller Ernest Dickerson rendezésében. A film alapjául Richard Connell The Most Dangerous Game című 1924-es novellája szolgált, melynek fő motívumát (szórakozásból emberekre vadászó gazdagok) számos alkalommal feldolgoztak a filmvásznon.[1] A főbb szerepekben Ice-T, Rutger Hauer és Gary Busey látható.

A történet főszereplője egy hajléktalan férfi, akit egy üzletember tőrbe csal, így akarata ellenére egy embervadászat prédájává válik.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1994. április 15-én bemutatott film pénzügyi és kritikai szempontból is megbukott.

Cselekmény[szerkesztés]

Jack Mason Seattle-ben élő hajléktalan férfi. Miután elveszíti mindkét barátját – a szintén hajléktalan Hanket és a kutyáját –, öngyilkosságra szánja el magát. Walter Cole, egy kifőzde dolgozója megmenti az életét és összehozza egy Thomas Burns nevű üzletemberrel, aki munkát ajánl neki, mint vadászati túravezető. A felkínált magas fizetés miatt Mason elfogadja az állást.

Burnsszel egy végtelen erdőséggel körülvett, elhagyatott faházhoz repülnek, ahol Mason találkozik a többi vadásszal, akik fejenként 50 ezer dollárt fizettek, hogy itt lehessenek. Az esti lakomán Burns és Cole mellett részt vesz Doc Hawkins, a vadászat alapítója és pszichopata pszichiáter, John Griffin texasi olajmágnás, továbbá a tehetős Derek Wolfe Sr. és fia, Derek Wolfe Jr., utóbbi eleinte nem tudja, valójában milyen vadászatra is érkezett. A vacsorán Mason kap egy csomag cigarettát és megismeri Hawkins múltját, amikor az elmeséli neki, apja hogyan kényszerítette gyerekként élethalálharcra a saját kutyájával.

Másnap Mason arra ébred, hogy Cole fegyvert szegez rá és közli vele: a vadászok nem állatokra, hanem Masonra fognak vadászni. A férfi kap némi előnyt, így gyorsan elmenekül, de meggondolja magát és visszatér a házba. A vadászok akcióba lépnek, de Wolfe Jr. elborzad az emberölés gondolatától, apja viszont nyomást gyakorol rá. Mialatt a vadászok az erdőben kutatnak zsákmányuk után, Mason fegyvereket keres a faházban, de gyomorforgató felfedezést tesz: egy zárt ajtó mögött rátalál a korábbi áldozatok levágott és preparált fejeire.

Mason felgyújtja a kabint, a vadászok visszaérkeznek és Hawkins verekedésbe keveredik Masonnel. Mason belöki őt a lángoló és hamarosan felrobbanó épületbe, ezzel végezve támadójával. Wolfe Jr. kimenti apját az égő házból és meglátja a menekülő Masont. A vadászat folytatódik, Mason pedig túljárva a vadászok eszén túszul ejti Griffint.

Az éjszaka során Griffin elmeséli neki, miért vesz részt az embervadászaton. Évekkel korábban a lányát egy hajléktalan férfi gyilkolta meg, ezért így akarja levezetni dühét. Továbbá felzaklatta Mason egy előző esti megjegyzése, amikor a családjáról kérdezték és szenvtelenül annyit válaszolt, megölte őket. Mason elmondja, hogy valójában nem ez történt: szerettei egy lakástűzben vesztették életüket és ő nem tudta megmenteni őket, azóta önmagát okolja a tragédiáért. Mason szabadon engedi Griffint, aki visszatér társaihoz és közli, nem folytatja a vadászatot, Cole ezért agyonlövi. A hajsza folytatódik, Mason felrobbantja egyik járművüket, Cole pedig súlyos sérüléseket szerez, Burns könyörületből végez vele. Wolfe Jr. baleset áldozata lesz, amikor a mélybe zuhan, apja bosszút esküszik.

Éjjel Mason egy küzdelemben legyőzi Wolfe Sr.-t, Burns pedig visszamenekül a városba. Napokkal később Burns visszatért Seattle-be, ahol próbál új személyazonosságot szerezni. Masonnek sikerül kijutnia az erdőből, visszatérni a városba és korábbi üldözője nyomára bukkanni. Verekedésbe keverednek, Mason összeveri Burnst és elveszi fegyverét, de ahelyett, hogy agyonlőné, elhajítja a fegyvert és távozik. Burns felkapja a fegyvert és rálő a hajléktalan férfira, ő azonban titokban eltömítette a fegyver csövét. A fegyver ezért visszafelé sül el, végezve Burnsszel.

Szereplők[szerkesztés]

Ice T (balra) és Rutger Hauer, a film főszereplői.
Színész Szerep Magyar hang[2]
Ice-T Jack Mason Dörner György
Rutger Hauer Thomas Burns Ujréti László
Charles S. Dutton Walter Cole Kránitz Lajos
Gary Busey 'Doc' Hawkins Rékasi Károly
F. Murray Abraham Wolfe, Sr. Barbinek Péter
John C. McGinley John Griffin Szabó Sipos Barnabás
William McNamara Derek Wolfe, Jr. Bolba Tamás
Jeff Corey Hank Kenderesi Tibor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cook-Wilson, Winston: Before ‘The Hunt,’ There Was Ice-T in the Weirdo Classic ‘Surviving the Game’ (angol nyelven). The Ringer, 2020. március 11. (Hozzáférés: 2021. november 13.)
  2. Játssz a túlélésért! - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. november 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Surviving the Game című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]