Irving Saladino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerzett érmek
Atlétika
Olimpiai játékok
arany
Peking, 2008
Távolugrás
Világbajnokságok
arany
Oszaka, 2007
Távolugrás
Fedettpályás Világbajnokságok
ezüst
Moszkva, 2006
Távolugrás

Irving Jahir Saladino Aranda (Colón, 1983. január 23. –) olimpiai- és világbajnok panamai távolugró. Ő Panama első olimpiai bajnoka.

Életpályája[szerkesztés]

Irving Saladino 2002-ben a junior atlétika-világbajnokságon 7,30 méteres ugrásával nem jutott döntőbe, 2003-ban viszont Barquisimetóban a Dél-amerikai bajnokságon 7,46 méteres ugrásával már igen, sőt bronzérmes lett.

A nyolc méteres határt először 2004-ben tudta átugrani. A 2004-es olimpián viszont csak 7,42 méterre volt képes a selejtezőben, ezzel búcsúzott a további küzdelmektől.

Helsinkiben, a 2005-ös világbajnokságon 2,8 m/s-os hátszélben 8,20 méterig jutott és hatodik lett. A következő évben a moszkvai fedett pályás világbajnokságon a selejtezőt és a döntőt egybeszámítva ötször döntötte meg a dél-amerikai rekordot távolugrásban, és végül 8,29 méteres eredményével második lett, a ghánai Ignisious Gaisah mögött egy centiméterrel lemaradva. Szabadtéren még sikeresebb volt ebben az évben, ugyanis a hat IAAF Golden League versenyből ötöt megnyert.

Szabadtéren a 2007-es szezonban nagyszerű idényt produkált, veretlen maradt a világbajnokság kezdetéig, és ott sem talált legyőzőre. Irving Saladino megszerezte ezzel Panama első aranyérmét az atlétikai világbajnokságok történetében.

A 2008-as olimpián Pekingben 8,34 méteres ugrásával megszerezte élete első olimpiai bajnoki címét. Ez volt Panama első olimpiai aranyérme az olimpiai játékokon. Ezen az olimpián Irving Saladino vitte nemzete zászlaját a megnyitóünnepségen.

További információk[szerkesztés]