I. Torosz örmény király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Torosz
Szaven-Pahlavuni Torosz
III. Torosz

Örmény Királyság királya
Uralkodási ideje
1293 1294
ElődjeII. Hetum
UtódjaII. Hetum
Életrajzi adatok
UralkodóházSzaven-Pahlavuni-ház hetumida ága
Született1270. október
Mszisz, Kis-Örményország
Elhunyt1298. július 23. (27 évesen)
Partzerpert
NyughelyeTrazargi kolostor
ÉdesapjaII. Leó örmény király (1236–1289)
ÉdesanyjaKüra Anna lamproni úrnő (?–1285)
Testvére(i)
Házastársa1. Lusignan Margit ciprusi királyi hercegnő (1276 körül–1296)
Házastársa2. Ilhanida N. perzsiai mongol hercegnő (?–?)
GyermekeiElső házasságából:
Leó (1289–1307)
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Torosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Torosz[1] (Mszisz, Kis-Örményország, 1270. október – Partzerpert, Kis-Örményország, 1298. július 23.) vagy más számozás szerint III. Torosz, de örmény királyként első volt e néven, viszont az elődei, I. és II. Torosz csak fejedelmek voltak, a Hegyek urai címet viselték, királyi titulusuk sohasem volt, franciául: Thoros III/I d'Arménie, görögül: Θόρος (Θεόδωρος) Γ΄/Α΄ της Αρμενίας, örményül: Թորոս Գ/Ա, arabul: توروس سوم، شاه ارمنستان, latinul: Theodorus III/I, rex Armeniae, örmény király. III. Leó örmény király apja. I. (II.) János és II. Henrik ciprusi és jeruzsálemi királyok, valamint Lusignan Amalrik ciprusi régens és Lusignan Mária aragóniai királyné sógora. A Szaven-Pahlavuni-ház hetumida ágának a tagja.

Élete[szerkesztés]

Lusignan Margitot, III. Hugó ciprusi király lányát 12 évesen[2] 1288. január 9-én Torosz örmény királyi herceghez, II. Leó örmény király és Küra Anna lamproni úrnő fiához, valamint a nőtlen és gyermektelen II. Hetum örmény király legidősebb öccséhez és örököséhez adták feleségül. A házasságukból egy fiú, Leó született 1289-ben. 1293-ban Torosz trónfosztotta a bátyját, II. Hetumot, és önmagát kiáltotta ki királlyá I. Torosz néven. A következő évben, 1294-ben azonban bátyja visszafoglalta a trónját, ezzel I. Torosz rövid uralma véget ért, és már nem sikerült többé visszaszereznie a királyi hatalmat. Margit 1296-ban meghalt, férje újranősült, és egy Ilhanida hercegnőt vett feleségül, Gazan perzsa ilhán egy közelebbről meg nem határozott rokonát, de ebből a kapcsolatából nem született újabb gyermeke,[3] és a trónjaveszett Torosz király 1298. július 23-án elhunyt. Fia, Leó herceg 1301-ben III. Leó néven örmény király lett, de mivel még kiskorú volt, így nagybátyja, II. Hetum uralkodott helyette.

Gyermeke[szerkesztés]

Ősei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az örmény Torosz név a görög Theodórosz névből származik.
  2. Az egyházi törvények szerint a lányok a 12. életévük betöltését követően házasságot köthettek.
  3. A mongol-perzsa hercegnő később Torosz öccséhez, IV. Szempad örmény királyhoz ment feleségül, de a források bizonytalansága miatt az is elképzelhető, hogy Torosznak és Szempadnak a felesége két különböző perzsa hercegnő volt.
  4. Vagy más számozás szerint IV. Leó. Szigorúan véve az örmény királyok listáját csak a harmadik volt e sorban, de ha az örmény királyok elődeit, a Hegyek urait is ideszámoljuk, akkor negyedik az uralkodók között. II. Leó (11501219) a Hegyek ura ugyanis 1199-ben örmény királlyá koronáztatta magát, és így királyként az I. Leó címet vette fel. Mindkét számozás elfogadott az irodalomban, de Rüdt-Collenberg (1963 és 1980) munkája alapján III. Leó tekinthető iránymutatónak.

Források[szerkesztés]

  • Kurkjian, Vahan M.. A History of Armenia (angol nyelven). New York: Armenian General Benevolent Union (1958). Hozzáférés ideje: 2019. november 20. 
  • Rudt de Collenberg, Wipertus Hugo: Les Lusignan de Chypre, EΠETHΡΙΣ 10, Nicosia, 1980.
  • Rüdt-Collenberg, Wipertus Hugo: The Rupenides, Hethumides and Lusignans: The Structure of the Armeno-Cilician Dynasties, Párizs, Klincksieck, 1963.

További információk[szerkesztés]

  • Cawley, Charles: Atmenia (angol nyelven). Foundation for Medieval Genealogy. (Hozzáférés: 2019. november 20.)
  • Marek, Miroslav: The Hethumids (angol nyelven). Euweb. (Hozzáférés: 2019. november 20.)
  • Schreiber, Karl-Heinz: Theodor III. König von Armenien (német nyelven). Genealogie-Mittelalter. (Hozzáférés: 2019. november 20.)


Előző
II. Hetum
Örmény király
1293 – 1294
Következő
II. Hetum