Ugrás a tartalomhoz

Hradiště (Těrlicko)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hradiště (lengyelül: Grodziszcz, németül: Grodischt) egy falu volt a mai Csehország területén a Morva-sziléziai kerület Frýdek-místeki járásában. Egészen 1975-ig önálló településként működött, mikor is hozzácsatolták Terlickóhoz. Jelenlegi lakossága mintegy 830 fő. Történelmileg Cseh-Sziléziához tartozott.

Története[szerkesztés]

A falut közvetetten ugyan, de megemlíti a wroclawi egyházmegye 1305-ben kelt Liber fundationis episcopatus Vratislaviensis latin nyelvű dokumentuma, mint Grodische villa Snessonis. Ez egy akkoriban nem bevettnek számító formában szerepel, amiből arra lehet következtetni, hogy a falu még régebbi időkből származik. Elképzelhető, hogy még egy, Snesson falujánál is régebbi falu. Mivel Grodische villa Snessonis neve Skoczów és Czechowice nevéhez kapcsolható a forrásban, ezért itt minden bizonnya a mai Grodziecre gondolnak. A régebbinek tekintett, és a dokumentumban nem szereplő település viszont a ma Csehországban lévő, Těrlickóhoz tartozó Grodziszcz, cseh nevén Hradiště lehetett.[1] Ahogy a másik Grodische esetében, úgy itt is a fából készült erődítményre utalhat a neve. Ebből köbvetkezően Lengyelország 1290-es felosztása előtt az Opolei és Racibórzi Hercegség illetve a cieszyni várnagy birtokaihoz tartozott, Ezután a terület a Piast-dinasztia által uralt Tescheni Hercegség része lett. 1327-ben így vált a Cseh Királyság, majd 1526-tól a Habsburg Birodalom feudumává.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Panic, Idzi. Śląsk Cieszyński w średniowieczu (do 1528) (lengyel nyelven). Cieszyn: Starostwo Powiatowe w Cieszynie, 291. o. (2010). ISBN 978-83-926929-3-5 

Koordináták: é. sz. 49° 44′ 14″, k. h. 18° 31′ 25″