Hexplore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hexplore
FejlesztőHeliovisions Productions
KiadóInfogrames
RendezőMarc Albinet
ProducerPascal Stradella
TervezőMarc Albinet
ProgramozóDenis Dufour
MűvészFrancois Dernold
Frederic Bascou
ZeneszerzőOlivier Gaudino
PlatformokMicrosoft Windows
Kiadási dátum1998. szeptember
Műfajakció-szerepjáték
Játékmódokegyjátékos, többjátékos
Adathordozó
A Hexplore weboldala
SablonWikidataSegítség

A Hexplore egy 1998-ban megjelent számítógépes akció-szerepjáték, helyet a Heliovisions Productions fejlesztett és az Infogrames adott ki (pontosabban az akkorra éppen a divíziójukká vált Ocean Software). 2019 decemberében a Piko Interactive gondozásában a GOG.com kínálatában is megjelent digitális terjesztéssel.[1]

2000 szeptemberében a PC Guru teljes játékként jelentette meg.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék 1000 környékén játszódik, egy kalandozóval, MacBride-dal a főszerepben. Már a játék kezdetén három karakter csatlakozik hozzá: az íjász Drulak, a harcos Vigrad, és Uraeus, a mágus. Fő célunk levadászni Garkhamet, a fekete mágust, aki a karaktereink társait tartja fogságban.

Maximum négy tagja lehet a csapatnak, és őket innentől kezdve akár cserélgethetjük is különféle küldetések során. Választásuk nem kötelező, ha nem akarjuk felvenni őket, akkor nem kell élnünk ezzel a lehetőséggel.

A játékban több mint 200 különféle pálya található, ezek harcolós vagy éppen feladatmegoldós szintek. Ezeket akár kooperatív többjátékos módban is teljesíthetjük, maximum 4 fővel.

A játék háromdimenziós, a karakterek megjelenítéséhez voxeleket használ, ami megjelenésekor, 1998-ban, újdonságnak hatott. A nézet izometrikus, a kamera forgatható 360 fokos szögben.

Fogadtatás[szerkesztés]

Megjelenésekor a Hexplore átlagos értékeléseket kapott. A GameRankings 66 százalékra értékelte,[2] a Next Generation 3 csillagot adott neki az 5-ből, kiemelve, hogy a Hexplore nem a Diablo, de nagyszerű bevezető ebbe a játékstílusba, így az újonc játékosok ezután nagyobb elánnal vethetik bele magukat az újabb kihívásokba.[3]

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. 6 newly-released classic games that deserve your attention (amerikai angol nyelven). GOG.com. (Hozzáférés: 2020. november 16.)
  2. Hexplore for PC - GameRankings. web.archive.org, 2019. május 26. [2019. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 16.)
  3. NEXT Generation 49. Hozzáférés: 2020. november 16.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hexplore című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.