Hermann Marika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hermann Marika
Hermann Marika 2020 februárjában
Hermann Marika 2020 februárjában
Élete
Született1956. május 6.
Kunadacs
Nemzetiségmagyar
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)mese vers
Fontosabb műveiA bátor csigabiga
Polli a doktor bácsinál
Tarisznyamesék
Téli utazás
Hermann Marika weboldala

Hermann Marika (Kunadacs, 1956. május 6. –) meseíró, mesemondó, amatőr író, költő.

Élete[szerkesztés]

Az alföldi tanyavilágban, szegény földműves szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Itt töltötte gyermekkorát is szüleivel, és húgával nagy szeretetben. Tanyasi iskolában tanulta meg az írás, olvasás „tudományát”. Jó tanuló, szorgalmas gyermek volt. Szabadidejében kíváncsian lapozgatta, olvasta a könyveket. A könyv, az olvasás élete részévé vált, melynek örömét édesanyja ízleltette meg vele. A mesék világába édesapja vezette be, aki az ízesen, változatosan elmondott népmesékkel mindig lenyűgözte a gyerekeket.

Hermann Marika gyermekkori nagy álma volt, hogy gyermekeket tanítson, ám sorsa más területre vezérelte. Felsőbb tanulmányait Budapesten a kereskedelemben kezdte. Ezen a területen állt először munkába. 1970-ben Hernádra költözött a család. Itt született meg gyermeke: Szilvia, akit két éves korától egyedül nevelt.

Az olvasás mellett a folyamatos tanulás is az élete részévé vált. Kislánya megszületését követően pénzügyi, számviteli tanulmányokat folytatott, majd az Örkényi Takarékszövetkezet munkatársaként dolgozott több mint három évtizeden keresztül, ahonnan 2014-ben főkönyvelőként ment nyugdíjba.

Aktív évei alatt több mint tíz népmesét, később saját mesét is átírt színpadra, ezeket megrendezte, és munkatársait betanítva az örkényi Művelődési ház színpadán előadták a gyermekek, felnőttek, és a maguk örömére. Ez a színjátszás, a töretlen lelkesedés, a tenni akarás vezette el oda, hogy lánya és veje biztatására megmártózzon a meseírás varázslatos világába. Időközben Örkényre költözött, és 2013 decemberében itt írta meg első meséjét: Mikulásbarát nagyi címmel, melynek sikerén felbuzdulva folytatta a meseírást. Szabó Erika színésznő felolvasásában hamarosan napvilágot látott egy mese CD, Hápi kacsa világgá megy címmel.

Ezt követően 2014. november 1-én megjelent az első mesekönyve: A bátor csigabiga, melyet hamarosan újabb mesekönyvek, mesefüzetek, mesés foglalkoztató füzetek követtek. Meséi az Angry Cat Kft. gondozásában kerülnek kiadásra. A kezdetektől szeretettel, és lelkesedéssel mesél gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. A mesemondást bábokkal, papírszínházzal, interaktív játékokkal színesíti.

Meséinek jelmondata: Tanít, nevel, szórakoztat. Hogy ez minél szélesebb körben valóra váljon az Anyamesélj.hu csapatával életre keltették az Anyamesélj.hu[1] oldalt, amit mesékkel, gyerekversekkel, esti mesével, és más mesés tartalommal töltik meg. Itt olvashatunk arról a Kreovibox-ról is, melyben a Hermann Marika mese mellett még számos kreatív játék is rejlik, segítve ezzel gyermeket, szülőt egyaránt.

2017-ben Dabasra költözött. Nyugdíjasként itt kezdett el tudatosan is a vers és novella írással foglalkozni. 2019-ben alapító tagja, majd vezetője lett a dabasi Gyóni Géza Irodalmi körnek. Tagja az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Körnek, és a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének. A verseket nem csak lelkesen írja, de lelkesen szavalja is. Volt már önálló irodalmi estje, és számos meghitt, szórakoztató irodalmi műsort állított össze, vezetett le. Szeret segíteni, szereti átadni a tudását, de nem szeret versenyezni. Ám, ha mégis elindul egy-egy szavaló versenyen, akkor sikerrel veszi az akadályokat, mint például: Az élet szeretője címmel megrendezett IV. Országos Vers és Prózamondó Találkozón, ahol Gyóni Géza: És szólt a költő, valamint Ady Endre: Őrizem a szemed című versével II. helyezést ért el. A Nemzeti Művelődési Intézet: Falusi Krónika címmel szervezett Pest megyei Találkozóján: 2020.02.07. -én férjével, Cserna Ferenccel saját verseikből koreografált vers-duettel elnyerték “Pest megye kiváló krónikása” címet.

Ötletgazdája, részese volt a Gyóni Géza Irodalmi Kör első amatőr kisfilmjének, mely a: Csillagok nyomában címet kapta. Aktív részese a negyedévente megjelenő Alkotó című Irodalmi és Kulturális folyóirat létrejöttének, szerkesztésének.

Hermann Marika hitvallása a mesékről[szerkesztés]

„Hiszem, hogy a mese visszarepíthet oda, ahol az álmok valóra válnak, a mese megtanít újra játszani, a mese csillogó tekinteteket varázsol, a mese összeköt gyermeket felnőttet. A mese szebbé tehet egy világot.”

Művei[szerkesztés]

  • A bátor csigabiga (Angry Cat Kft., 2014)
  • A rút Manó (Angry Cat Kft., 2014)
  • Malac Karcsika és a kislibák (Angry Cat Kft., 2015)
  • Tarisznya mesék – EQ fejlesztő mesék óvodásoknak (Angry Cat Kft., 2019)
  • Lucifer reggeli készülődése (Angry Cat Kft., 2015)
  • Teknőc Ervin nem akart óvodába menni (Angry Cat Kft., 2015)
  • Panna közlekedni tanul (Angry Cat Kft., 2017)
  • Polli a doktor bácsinál (Angry Cat Kft., 2017); Külön megrendelésre: Polli a Czeizel Intézetben
  • Amikor leesett az első hó (mesefüzet)
  • Téli utazás (mesefüzet)
  • Csiga Csabi első napja az óvodában (mesefüzet)
  • Csiga Csabi és a húsvéti locsolkodás (mesefüzet)
  • Boxi és a kacsás úszógumi (mesefüzet)
  • Hápi kacsa világgá megy (hangoskönyv, mese CD)

Publikációi[szerkesztés]

  • Blikk melléklet
  • Alkotó Irodalmi és Kulturális Folyóirat
  • Kláris irodalmi folyóirat
  • Kláris 19 Antológia
  • Kláris 20 Antológia
  • Helyi újságok (Dabas, Kunadacs)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]