Ugrás a tartalomhoz

Harvey álma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Harvey álma (eredeti cím: Harvey's Dream) egy Stephen King által írt novella, amelyet eredetileg 2003 júniusában a The New Yorker [1] tett közzé, majd később, 2008-ban King Napnyugta után című novelláskötetében jelent meg.

Történet[szerkesztés]

Harvey és Janet, egy középkorú házaspár, akik diszfunkcionális kapcsolatban élnek, s egyik reggelizés közben Harvey elmondja, hogyan ébredt fel ordítva álmából: az álmában az egyik lányukat elütötte egy teherautó. Janet hamarosan rájön, hogy az álom részletei mennyire azonosak a jelenlegi reggelével, különösen, mikor észreveszi, hogy a szomszédjuk autóján karcolás van, valamint egy vérfolt, akárcsak Harvey álmában. A történet úgy ér véget, hogy Harvey felveszi a telefont, ahogy azt álmában is tette, megerősítve ezzel Janet egyre erősödő félelmeit, miszerint az álom eseményei igazak.

Kritikus fogadtatás[szerkesztés]

Matt Thorne a The Independent nevű hírportálon egyik alkalommal a Napnyugta Után című könyvet értékelte, amelyben megtalálható a Harvey álma is. Megemlíti a "Harvey álmát", mint a könyv egyik leggyengébb történetét (A bizonyítványosztás délutánja című történet mellett).

A The Washington Times-ban Christian Toto, aki szintén a Napnyugta után című könyvről ír, azt mondja, hogy a Harvey álma "kevesebb, mint 10 oldalas, de Mr. Kingnek mindössze néhány bekezdésre van szüksége ahhoz, hogy teljesen összefüggő rémálmot idézzen elő." [2]

A Napnyugta után a St. Petersburg Times-ban megjelent kritika Harvey álmát "csendesen riasztó" rövid történetnek nevezi.[3]

Filmváltozat[szerkesztés]

A történetből 2014-ben egy 10 perces filmfeldolgozás készült, a Hometown Pictures és a Omen Bird Pictures gyártásában, Alexander von Hofmann rendezésében. A rövidfilm hivatalos premierje a Palm Springs International Shortfest filmfesztiválon volt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Harvey's Dream című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 

  1. https://www.newyorker.com/archive/2003/06/30/030630fi_fiction?currentPage=all
  2. Christian Toto. „Books: Stephen King in short, still has it”, The Washington Times, 2008. november 16. (Hozzáférés: 2009. április 20.) 
  3. Colette Bancroft. „Review: In Stephen King's 'Just After Sunset,' and the 'N.' online adaptation, fine nightmares by day”, St. Petersburg Times, 2008. december 14.. [2012. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. szeptember 19.) 

További információk[szerkesztés]

A "Harvey's Dream" Stephen King hivatalos weboldalán