Halászkikötő (Tallinn)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halászkikötő
Ország Észtország
VárosTallinn
Földrajzi helyTallinni-öböl
Elhelyezkedése
Halászkikötő (Tallinn)
Halászkikötő
Halászkikötő
Pozíció Tallinn térképén
é. sz. 59° 26′ 48″, k. h. 24° 45′ 01″Koordináták: é. sz. 59° 26′ 48″, k. h. 24° 45′ 01″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Halászkikötő témájú médiaállományokat.

A Halászkikötő (észtül: Kalasadam) Észtország fővárosában, Tallinnban, a Tallinni-öbölben elhelyezkedő utaskikötő.

Története[szerkesztés]

A napjainkban Halászstrandként (Kalarand) ismert terület volt a középkorban Tallinnban a halászcsónakok legfőbb kikötője, a 19–20. századra pedig pedig a legjelentősebb halkereskedelmi hellyé vált a partszakasz. 1924–1925-ben betonozott kikötőt építettek a halászhajók számára a területen. A második világháborúig ez volt a legjelentősebb halászati kikötő Észtországban, a kifogott hal 10%-ka ebbe a kikötőbe érkezett.

1968-tól 1997-ig a Hajógyár (Laevtehas) nevű kolhozcsoport, majd később a Kalarand cég volt a tulajdonosa. Az ott található épületeket a Pro Kapital vállalat vásárolta meg. Tallinn városi önkormányzata később a földterületet is privatizálta, és az egész kikötő a Pro Kapital tulajdonába került.

Napjainkban[szerkesztés]

A Halászkikötő napjainkben az Észt Hajózási Hivatal által regisztrált utaskikötőként üzemel. A Tallinnhoz közeli Aegna-szigetre közlekedő hajók kikötőhelye[1] A kikötő partján működik a 2012-ben felújított Halpiac (Kalaturg).[2]

A terület egy részén a tulajdonos egy ingatlanfejlesztési projekt keretében Pro Kapital lakóházakat szeretne felépíten, ami a lakosság ellenállásába ütközik.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Tallinna entsüklopeedia. I. kötet, Eesti Entsüklopeediakirjastuse AS (Észt Enciklopédiakiadó), 2004, ISBN 9985701682, p. 176.