Győrfi Endre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Győrfi Endre
Személyes adatok
Születési dátum1920. március 30.
Születési helyHajmáskér, Magyarország
Halálozási dátum1992. június 5. (72 évesen)
Halálozási helyBalatonföldvár, Magyarország
BecenévMurci
Posztkapus
Profi klubok1
IdőszakKlubMérk. (gól)*
1945–1949Magyarország Műegyetemi AFC
Válogatottság
1948–1949Magyarország Magyarország8
Szerzett érmek
Vízilabda
Olimpiai játékok
ezüst
1948, London
vízilabda
Főiskolai világbajnokság
arany
1947, Párizs

Győrfi Endre (Hajmáskér, 1920. március 30.Balatonföldvár, 1992. június 5.) olimpiai ezüstérmes vízilabdázó, edző, sportvezető, mérnök. Beceneve Murci Bácsi.

Életpályája[szerkesztés]

Donneri elemi iskolába járt, a középiskolát Kaposváron a Somssich Pál (ma Táncsics Mihály) gimnáziumban végezte. 1939-ben Budapestre került a műegyetemre. A Vasas SC sportvezetői időszakában Budapesten egy tervezőiroda osztályvezetője, majd a Tervhivatal (OT) csoportvezető főmérnöke volt. 1964-ben visszakerült Kaposvárra, ahol kinevezték a SOMBER igazgatójának.

Sportpályafutása[szerkesztés]

Sportolóként az Adorján József által irányított Kaposvári Hunyadi Vasutas SE úszó és vízilabda szakosztályában versenyzett. Mellúszóként kezdte, majd átpártolt a pólósokhoz, ahol a kapuban kötött ki. Budapestre kerülve a MAFC II. osztályú vízilabda csapatát erősítette. Edzője dr. Somóczi Lóránt. 1944-ben mutatkozhatott be a válogatottban. 1947-ben a párizsi főiskolai világbajnokságon részt vett aranyérmes csapat tagja. Angliában rendezett XIV., az 1948. évi nyári olimpiai játékok vízilabda tornáján Németh János szövetségi kapitány irányításával az ezüstérmes válogatott kapusa. A tornán főszereplővé lépett elő, miután a válogatott első számú kapusának megsérült a csuklója, így ő került be a kapuba. 1948–1949 között kilenc alkalommal (hétszer a B keretnél) védte a Magyar férfi vízilabda-válogatott kapuját. Hosszú időn át makacs könyöksérüléssel bajlódott. 1949-ben a Honvédba igazolt. 1957-ben Moszkvában egy nemzetközi tornát követően hivatalosan is elbúcsúzott.

Sportvezetőként[szerkesztés]

A második világháborút követően újraszervezte az átalakult Munkás Testedző Egyesület vízilabda csapatát. A szakmai irányításával a csapat 1947-ben Vasutas Torna Egylet néven megnyerte a Vasutas Bajnokságot. 1948-ban a MAFC elnökének választották. Pályafutása befejezéseként a budapesti Vasasnál töltött be vezetői posztot. Kaposvárra visszatérve előbb a Kaposvári Vasasnál ténykedett, majd Somogy megye úszószövetség elnöke lett, később pedig a Rákóczi úszóit irányította. Kapcsolataival, szervező munkájával sokat segített abban, hogy az 1960-as évek végén, vidéken felépült az első fedett uszoda. A hetvenes-nyolcvanas években Dr. Piskothy Péter és Győrfi Endre foglalkozott a csapatokkal.

Források[szerkesztés]