Guachimontones

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guachimontones

Ország Mexikó
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1350–1380 m
Terület
  • 3,60182
  • 256,30667
km²
Világörökség-azonosító1209-002
Elhelyezkedése
Guachimontones (Jalisco)
Guachimontones
Guachimontones
Pozíció Jalisco térképén
é. sz. 20° 41′ 43″, ny. h. 103° 50′ 08″Koordináták: é. sz. 20° 41′ 43″, ny. h. 103° 50′ 08″
A Wikimédia Commons tartalmaz Guachimontones témájú médiaállományokat.

A Guachimontones (nevének jelentése a helyi tájszólásban: „piramisok” vagy „építmények”[1]) egy régészeti lelőhely Mexikó Jalisco államában, amely kör alaprajzú, lépcsőzetes „piramisairól” nevezetes. Szokták teuchitláni lelőhelynek és a hozzá tartozó kultúrát teuchitláni kultúrának is nevezni, mivel a mai Teuchitlán községben található.

Az egykori település fénykorát az i. e. 100. és az i. sz. 450 közötti években élte, de a késői klasszikus és a posztklasszikus korban ismét betelepültek ide emberek.[1] Felfedezése Phil Weigandnak és feleségének, Acelia Garcíának köszönhető.[2] Ma kedvelt turisztikai látványosság (évente százezres nagyságrendű látogató keresi fel[3]), amely keddtől vasárnapig látogatható. Teuchitlánba a Hilarión Romero Gil utcán beérkezve, majd a Zaragoza és a Benito Juárez utcákat követve közelíthető meg a településtől mintegy egy kilométerre található helyszín.[1]

Építményei[szerkesztés]

A 19 hektáros területen összesen 10 kör alaprajzú építmény és két labdajátékpálya található,[4] ezek közül négy piramis vagy piramismaradvány a fontosabb és egy labdapálya. A legnagyobb piramis, az úgynevezett Gran Guachi a legészakibb közülük, bár tőle még északabbra létezik egy ma már nehezen kivehető ötödik piramis is. A Gran Guachi, amelyet nem tártak fel rendesen, viszont a korábbi fosztogatások miatt eléggé lepusztult állapotban van, az őt körülvevő 12 darab, téglalap alakú talapzattal (amelyek közül csak ötöt ástak ki eddig) együtt 125 méter átmérőjű, a központi piramis átmérője mintegy 50 méter. Azt, hogy régen hány lépcsőből állt, és pontosan milyen magas volt, már nem lehet tudni, ahogy azt sem, hogy volt-e a csúcsán oltár. A második legnagyobb piramis, a La Iguana tőle délnyugatra helyezkedik el. Ez ma a leglátványosabb mind közül, mivel ezt állították helyre legjobban. Az őt körülvevő tíz darab, téglalap alakú alapzattal együtt 115 méteres átmérőjű, maga a piramis viszont csak 38. Magassága tíz méter, és összesen 17 lépcsőzetből áll, amelyek közül 4 a tetején álló központi oltárhoz tartozik. Ennek a tetején egykor egy olyan pózna állt, amelynek tetejére bizonyos szertartások alkalmával egy táncos mászott fel, és ott a magasban adta elő táncát. Ettől a piramistól délre egy jóval kisebb is található, a mindössze négy lépcsőfokból álló El Azquelite, északra pedig (a legnagyobbtól nyugatra) egy újabb, amely azonban nagyrészt a földalatt van, és csak (kivételes módon) szögletes felső oltárja látszik a föld felett. A Gran Guachi és az Iguana között egy északnyugat–délkeleti irányban elnyúló labdajátékpálya maradványai lelhetők fel: ez a többi hasonlóhoz képest elég nagynak számító játéktér 111 méter hosszú.[5] A terület másik labdapályája 70 méteres.[4]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b c Zona Arqueológica Teuchitlán o Guachimontones (spanyol nyelven). INAH. [2017. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 25.)
  2. Phil y Acelia Weigand – Pioneros en su época. Descubridores de un nuevo legado. (spanyol nyelven). A Guachimontones honlapja. (Hozzáférés: 2017. április 25.)
  3. José Juan Lira Calderón, Libertad Troitiño Torralba: 51. El sitio arqueológico de Guachimontones: Clave en el desarrollo territorial del municipio de Tuchitlán (spanyol nyelven) (PDF). UCM. (Hozzáférés: 2017. április 25.)
  4. a b Ruta arqueológica cultural Guachimontones (spanyol nyelven) (PDF). Cultura.gob.mx. (Hozzáférés: 2017. április 25.)
  5. Guachimontones – Las piramides circuláres de Teuchitlán (spanyol nyelven). A Guachimontones honlapja. (Hozzáférés: 2017. április 25.)

További információk[szerkesztés]