Gerevich András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerevich András
Született1976. december 4. (47 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaköltő, műfordító, forgatókönyvíró, szerkesztő
Iskolái
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Gerevich András témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gerevich András (Budapest, 1976. december 4. –) magyar költő, műfordító, forgatókönyvíró, szerkesztő.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei: Gerevich László és Zombory Erzsébet. Gyermekkorában Budapest mellett Dublinban és Bécsben is élt. Egyetemi tanulmányai során először az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának angol-esztétika szakára járt 1995–2000 között. 2001–2002 között az Egyesült Államokbeli Dartmouth College Fulbright ösztöndíjas diákja volt. Harmadik diplomáját a brit National Film and Television School forgatókönyvíró szakán szerezte 2004–2006 között.

Jelenleg Budapesten él. 2006-tól 2009-ig a József Attila Kör elnöki tisztét töltötte be és a Kalligram folyóiratot szerkesztette, 2009 és 2012 között a Szépírók Társaságának alelnöke. Forgatókönyvírást, kreatív írást és költészetet tanít a Budapesti Metropolitan Egyetemen és a McDaniel College budapesti campusán, korábban tanított az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a Vassar College angol szakán is.

Munkássága[szerkesztés]

Öt magyar verseskötetet publikált, számos magyar és külföldi antológiába válogatták be írásait, több rövidfilm, elsősorban művészi animációs film szerzője. Számos angol nyelvű költő, többek között Seamus Heaney fordítója.

A Barátok című kötet fülszövege: "Gerevich András új verseskötete, a Barátok a férfiszerelem könyve. A szerző a magyar lírában szokatlan nyíltsággal és művészi erővel idézi meg az ifjúkor szerelmeinek lelki és testi tapasztalatait. A kötet beszélője tabukat sértő őszinteséggel tárja föl a „tiltott szerelmek” és kapcsolatok világát. A Barátok ugyanakkor túl is lép az előző kötet, a Férfiak tematikus zártságán: hangsúlyosabb szerepet kap az otthontalanság szorongása és rezignált elfogadása. Mindennek eredetét, nyomait keresik a családi emlékeket és a gyermekkori traumákat felidéző versek, de ott kísért a családról és a gyermekről való lemondás megrendítő vallomásaiban is. Az utazások, a külföld és az idegenség tapasztalatai az emberi kapcsolatok törékenységével és esendőségével szembesítik a Barátok lírai alanyát. De nem adja föl. Szenvedélyes józansággal figyel és beszél."

A Légzésgyakorlatok című kötet fülszövege: "Gerevich András legújabb verseiben a fűben heverve eltöltött, forró nyári éjszakák csendjét bármikor megtörheti a kóbor kutyák vészjósló csaholása, egy balatoni diszkó távoli dübörgése, vagy egy közeli karambol vérfagyasztó robaja. A versek borús, melankolikus, olykor féktelen vágytól és parttalan sóvárgástól fűtött hangulata lassan, cseppenként folyik át belénk, mint az infúziós zacskóból lecsöpögő sós oldat, majd izzadságként távozik pórusainkon át. A Légzésgyakorlatok  hűvösét libabőrös tarkónkon érezzük, és úgy szívjuk magunkba, akár egy légkondicionáló fagyos leheletét. Ha pedig a versek egyszer bekapcsolódtak keringésünkbe, velünk is maradnak minden idegszálunkban, a vérünk minden oxigén-molekulájában, húsba-, életbevágóan." Závada Péter

Művei[szerkesztés]

Műfordításai[szerkesztés]

Színházi munkái[szerkesztés]

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 1.[1]

  • A sünteknős, R: Németh Ilona. Stúdió K Színház. Bemutató: 2011. január 8.
  • Csillagfiú, R: Tengely Gábor, Budapest Bábszínház, bemutató: 2008. február 7.
  • Lies, Soho Theater, London, bemutató: 2006. március
  • Sunday Morning, Soho Theater bemutató: London, 2004. június

Filmjei[szerkesztés]

  • Loved (2004)
  • Heron People (2004)
  • Mother and Son (2006)
  • A Different Dish (2006)
  • Ne felejcs (2006)
  • Synchronoff (2007)
  • Immeasurable (2007)

Díjai[szerkesztés]

Interjúk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2011. december 4.-i lekérdezés

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]