Georgiosz Papanikolau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georgiosz Papanikolau
Született1883. május 13.[1][2][3][4]
Kymi
Elhunyt1962. február 19. (78 évesen)[1][2][3][4]
Miami
Állampolgárságagörög
HázastársaAndromachi Papanikolaou
Foglalkozása
  • orvos
  • onkológus
  • patológus
  • nőgyógyász
TisztségeMember of the Athens Academy
Iskolái
KitüntetéseiLasker-DeBakey Clinical Medical Research Award (1950)[5]
A Wikimédia Commons tartalmaz Georgiosz Papanikolau témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Georgiosz Nikolaou Papanikolaou (angolosan nemzetköziesítve George Papanicolaou; eredetileg görögül: Γεώργιος Νικολάου Παπανικολάου) (Kymi, 1883. május 13.Miami, 1962. február 19.) görög orvostudós volt, a cytopatológiai kutatási irányzat alapítója. A Pap-teszt(wd) (más elnevezései: nőgyógyászati citológia, cervixcitológia, Papanicolaou-festés, méhnyakkenet, méhnyakcitológia, hüvelycitológia, illetve a helyesírás szabályainak meg nem felelő *PAP teszt)[6] kifejlesztőjeként ismert.

Életpályája[szerkesztés]

1928 januárjában jelentette meg New Cancer Diagnosis címmel (a cím jelentése: Új rákdiagnózis) azzal kapcsolatos megfigyeléseit és észrevételét, hogy a méhnyakrák diagnózist a vaginából vett kenetmintából, hámkaparékból is meg lehetne állapítani. Megfigyeléseinek és észrevételtételének lényegességére csak 1943-ban figyeltek fel, amikor is megjelentették volt, Herbert Frederick Trauttal közösen a Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear c. szakírást. A cím jelentése: A méhnyakrák diagnózisa vaginakenettel. Szakcikkük a hüvely és a méhnyak kenetes szövetmintavételét tárgyalta, valamint a havi ciklus idején zajló fiziológiai-cytopatológiai változásokat, különböző betegségek patológiai kihatásait, illetve a rák okozta elváltozásokat a méhnyakban, a méh nyálkahártyájában illetve magában a méhben. A Georgiosz Papanikolau által feltalált illetve kifejlesztett tesztelési ill. vizsgálati módot kezdetben Papanikolau-tesztként emlegették, ez Pap-tesztté rövidült.[7] Mára már világszerte alkalmazzák a méhnyak rákosodásának és az egyéb ginekológiai sejtelváltozásoknak diagnosztizálására.

Munkássága[szerkesztés]

  • New Cancer Diagnosis. In: Proceedings of the third Race Betterment Conference, January 2-6, 1928. S. 528–534.
  • H. F. Trauttal: Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear. The Commonwealth Fund, New York 1943.

Irodalom[szerkesztés]

  • D. E. Carmichael: The Pap Smear. Life of George Nicholas Papanicolaou. Springfield 1973.
  • Peter Schneck: Papanicolaou, George Nicholas. In: Werner E. Gerabek, Bernhard D. Haage, Gundolf Keil, Wolfgang Wegner (Hrsg.): Enzyklopädie Medizingeschichte. De Gruyter, Berlin/New York 2005, ISBN 3-11-015714-4, S. 1096.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Who Named It? (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Base biographique (francia nyelven)
  5. https://laskerfoundation.org/award/clinical/
  6. Lab Tests Online
  7. Nőgyógyászati lelet, citológiai vizsgálat jelentése és értelmezése. [2019. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 14.)