Franciaország kormánya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Francia Köztársaság kormánya (franciául Gouvernement de la République française) a végrehajtó hatalom Franciaországban. A miniszterelnökből áll (aki a kormányfő), miniszterekből és államtitkárokból.[1]

A Minisztertanács (Conseil des ministres) a kormánynál szűkebb, és nagyobb hatalmú testület: ez csak a miniszterekből áll, bár ülésein néhány államtitkár is részt vehet. A Minisztertanács ülésein a köztársasági elnök elnököl, de a feje mégis a miniszterelnök, akinek hivatalos titulusa a Harmadik és a Negyedik Köztársaság idején "a Minisztertanács elnöke" (Président du Conseil des ministres) volt.

A francia kormány brit megfelelője az Egyesült Királyság kormánya, a Minisztertanácsé az Egyesült Királyság kabinetje. Magyarországon az államtitkárokat nem szokták kormánytagnak tekinteni, így a magyar kormány a francia Minisztertanácshoz áll közelebb. A francia Minisztertanács tagjainak száma általában mintegy 15-16, a francia kormányé 30-40.

Megalakulása[szerkesztés]

A kormány tagjait a köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnök javaslatára.[2] A miniszterelnököt is a köztársasági elnök nevezi ki. A kormány hierarchia, amelynek élén a miniszterelnök áll, mint kormányfő. Az elnöknek joga van bárkit kinevezni, a gyakorlatban azonban olyan személyeket választ, akiknek a kinevezése összhangban áll a nemzetgyűlés akaratával, mert a kormány felelős a parlamentnek.[3] A miniszterek listájára a miniszterelnöknek jelölt személy tesz javaslatot. Az elnök el is utasíthatja a miniszterelnök jelöltjeit. A kormánytagokat fontosság alapján állítják sorrendbe:

  • Az államminiszterek (francia Ministres d'État) tagjai a Minisztertanácsnak. Ez egy tiszteletbeli rang, amelyet egy miniszter tekintélye elismeréseként kaphat.
  • A miniszterek (francia Ministres) szintén tagjai a Minisztertanácsnak. Valamely minisztérium élén állnak.
  • Az államtitkárok (Secrétaires d'État) rangban a miniszter alatt állnak. (Egyes országokban őket is miniszternek nevezik, mint az angolban: junior minister.) A kormányhierarchia legalacsonyabb foka. Az államtitkárok egy-egy miniszter, vagy a miniszterelnök közvetlen alárendeltjei. Nem tagjai a Minisztertanácsnak, de ha a felelősségi körüket érintő téma kerül terítékre, részt is vehetnek a kormányüléseken.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A SHORT GUIDE TO THE FRENCH POLITICAL SYSTEM, 2014. október 19. (Hozzáférés: 2014. december 5.)
  2. Constitution of the French Republic (Title II, Article 8)
  3. France: The role of the president, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. (2014). Hozzáférés ideje: 2014. december 6. 

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Government of France című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.